Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydruki

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

foto-kurier.pl
Internet

Wydanie archiwalne: Foto-Kurier 7/2018

ok�adka czasopisma Foto Kurier



złap lub kliknij na róg strony 
Spis treści 7/2018
OD REDAKCJI
str. 3
NAJLEPSZE Z NAJLEPSZYCH
str. 6
Najlepsze z najlepszych - maj
str. 6
Konkurs „Najlepsze z najlepszych” jest skierowany do użytkowników serwisu foto-kurier.pl.

wi�cej
CO W TRAWIE PSTRYKA
str. 14
Nowa Leica C-Lux
str. 16
FOTO RYNEK
str. 22
EISA 2018 czas wyborów
str. 22
W dniach 22–25 maja w Antwerpii odbyła się już 19. konferencja EISA poświęcona najnowszym produktom firm branży foto, wideo, audio i kina domowego oraz car audio.

wi�cej
WYWIAD MIESIĄCA
str. 26
Marek Arcimowicz - fotograf do zadań specjalnych
str. 26
W ramach cyklu ,,Druga strona obiektywu’’ prezentujemy wywiad miesiąca z Markiem Arcimowiczem – fotografem do zadań specjalnych, podróżnikiem...

wi�cej
TEST
str. 36
Sony 16–35 mm f/2,8
str. 36
Zmiennoogniskowy, szerokokątny zoom Sony z serii G Master o dużym otworze przysłony – FE 16–35 mm f/2,8 GM (model SEL1635GM) charakteryzuje się m.in. wysoką...

wi�cej
TEST
str. 44
Pentax vs Pentax: 645D vs 645Z
str. 44
Na pozór Pentax’y 645D i 645Z nie różnią się. Ten sam wygląd, te same przyciski, zbliżona waga. Jednak tak naprawdę, różnią się nie tylko datą produkcji,...

wi�cej
TEST
str. 48
Sony RX100 VI
str. 48
5 czerwca na konferencji w Wenecji firma Sony zaprezentowała nowy kompakt o symbolu RX100 VI. To szóste wcielenie modelu z rodziny RX100 ma obiektyw Zeiss Vario-Sonnar T*...

wi�cej
KONKURS
str. 58
EISA Maestro 2018 Natura
str. 58
Za nami kolejna edycja konkursu fotograficznego EISA Maestro Photo Contest.

wi�cej
TEST
str. 66
Najmniejsza drukarka fotograficzna Epson A3+ XP-15000
str. 66
Najprostszym, fotograficznym, ostatnio testowanym w Foto-Kurierze (3/16), modelem drukarki drukującej w formacie do A3+ był, debiutujący 5 października 2015 roku Epson...

wi�cej
KONKURS
str. 72
Portret rodziny
str. 72
W tym numerze prezentujemy wyniki kolejnej edycji konkursu KAF-u. Tym razem jego tematem był „Portret Rodziny” Jury konkursu spośród nadesłanych prac nagrodziło: I...

wi�cej
LIGA FOTO-KURIERA
str. 80
Zielony
str. 80
„Zielony” to temat piątego etapu Ligi Foto-Kuriera 2018. Tak jak przypuszczaliśmy nie należał on do najłatwiejszych, ale pomimo tego wśród nadesłanych prac nie...

wi�cej
RECENZJE
str. 93
Wolność
str. 93
Krzysztof Miller. Rok 1989. Dom Spotkań z Historią, Warszawa, wystawa czynna: 06.06.2018 – 16.09.2018

wi�cej
Kolory skał
str. 93
Andreas Hürlimann „Skały i piaski. Fotografie z siedmiu kontynentów”. Polska Akademia Nauk Muzeum Ziemi w Warszawie, wystawa czynna: 05.06. –...

wi�cej
PORADY
str. 94
RODO - nowe obowiązki administratorów danych
str. 94
Administratorem danych osobowych jest każdy podmiot, który ustala cele i sposoby przetwarzania danych osobowych. Tak szeroka definicja z Rozporządzenia RODO w zasadzie nadaje...

wi�cej



RODO - nowe obowiązki administratorów danych

RODO - nowe obowiązki administratorów danych


Administratorem danych osobowych jest każdy podmiot, który ustala cele i sposoby przetwarzania danych osobowych. Tak szeroka definicja z Rozporządzenia RODO w zasadzie nadaje status administratora każdemu, gdyż każdy przetwarza jakieś dane osobowe w wybrany przez siebie sposób i w samodzielnie określonym celu. Administrator danych nie jest jednak wynalazkiem RODO. Już ustawa o ochronie danych osobowych wyróżniała taki podmiot i nakładała na niego daleko idące obowiązki. Co się zmieniło po 25 maja 2018 r., kiedy zaczęto stosować przepisy Rozporządzenia?

 

Wbrew pozorom i na przekór powszechnym obawom Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO) zdjęło z administratorów danych niektóre uciążliwe obowiązki znane na gruncie ustawy o ochronie danych osobowych. Pozory, jakoby RODO utrudniło życie administratorom danych osobowych, wzięły się stąd, że do tej pory mało kto przejmował się wspomnianą ustawą. Dopiero groźba nałożenia wysokich kar, na jakie w pewnych warunkach pozwalają nowe przepisy, spowodowała lawinę pytań o to, kto jest administratorem danych i jakie w związku z tym ma obowiązki.

 

więcej Foto-Kurier 7/2018 str. 94

zamów powrót na stronę główną »

Zobacz także:

fotografia
TEST: Mniejszy brat wielkiego brata, czyli Nikon Z 7 - pełny test z Foto-Kuriera 10/181
fotografia
Wydanie Specjalne Foto-Kurier 1/2019 "Obiektywy" dostępne on-line i w salonach prasowych


powrót na stronę główną »

Zobacz także:



fotografia fotografia
 

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |