Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 30-11-2015 10:59:44
Ja jestem z usprawnień portalowych zachwycony.
Szybciej i wygodniej w większym rozmiarze można oglądać zdjęcia i dokonać ich oceny bardziej pewnie jeśli chodzi o zamierzoną ilość gwiazdek i to zarówno poprzez tablet jaki i PC.
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 30-11-2015 17:54:23
Zmiany idą w dobrym kierunku, wielkość miniatur też jest w porządku, niemniej jednak proporcje zdjęć w miniaturkach powinny być zachowane i obejmować cały kadr, teraz wygląda to tak, jakby wszystkie zdjęcia w galeriach były w formacie kwadratu...niezbyt dobry pomysł moim zdaniem...
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 01-12-2015 08:17:59
Dziękuję za odpowiedzi, myślałem że u mnie jest jakiś błąd W takim razie nie głosuję na zdjęcia z najwyższymi ocenami żeby im nie zaniżać ocen.
Pozdrawiam
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 01-12-2015 10:00:07
No właśnie, dlatego uważam , że ten system jest bez sensu. Bo albo się nieświadomie obniża komuś ocenę, albo się wcale nie ocenia. Mam propozycję pozostawiania komentarza, nie ma się wyrzutów sumienia, a ślad odwiedzin i ocena słowna zostaje
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 01-12-2015 20:00:02
A u mnie od niedawna gigantyczne gwiazdki zajmują dwa razy tyle miejsca ile zdjęcie ale gorsze że oglądane zdjęcie w podglądzie jest obcięte z prawej strony tak ze całego nie widze dopóki go nie kliknę ponownie i nie otworze w pełnym widoku. A miniaturek w pasku na dole pod zdjęciem w ogole nie moge przewijać, widze tylko kilka pierwszych. Nie wiem co sie stało i jak to naprawić, (aha, używam Chrome jak pewnie wielu innych uzytkowników). Ktoś wie może o co kaman...?
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 02-12-2015 15:37:34
Powyżej czytam: {W takim razie nie głosuję na zdjęcia z najwyższymi ocenami żeby im nie zaniżać ocen}
Całkiem niesłusznie Panowie
Jeśli ktoś oddaje maksymalną dla siebie możliwą ilość gwiazdek to algorytm programowy jest tak ustawiony że nie wypływa to negatywnie na końcowe pozycjonowanie pracy.
Obliczanie oparte jest już nie na średniej arytmetycznej ale ważonej.
Większym problemem jest to że wiele znakomitych prac pozostaje w cieniu ze względu nie na średnią punktów ale ze względu na nieosiągnięcie minimum 21 głosujących osób.
Dlatego czasem lepiej otrzymać nawet kilka niższych ocen niż mało szóstek.
A tak w ogóle cały czas uważam że za dużo myśli i rozmów kręci się wokół gwiazdek a za mało wokół fotografii...
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 03-12-2015 18:44:01
Ma Pan rację Panie Januszu. Gdyby było mniej 6 to byłoby mniej problemów, ale sporo osób stawia 6 licząc na rewanż lub w obawie o rewanż . Często brak jest dystansu do własnej pracy. Pamiętajmy, że 4 i 5 to nadal dobre oceny, a 6 to ocena dla pracy wyjątkowej, ale jak zwykle będę w mniejszości
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 03-12-2015 19:52:39
Najbardziej zadziwiają mnie 5 i 6 pod naprawdę bardzo słabymi zdjęciami. Krzywe ściany, nieostre, a tu kilka najwyższych ocen, to chyba raczej rozwijaniu umiejętności nie będzie sprzyjać, bo oceniana osoba jest utwierdzana w przekonaniu o swoim mistrzostwie. W wielu przypadkach ci, któzy najsurowiej oceniają sami robią mocno słabe zdjęcia, ale ja też będę w mniejszości i pewnie się niektórym narażę. <niepewny>
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 04-12-2015 10:00:28
Nie dawno dowiedziałem się, za pomocą prywatnej wewnętrznej poczty, że robię krzywdę osobom oceniając zdjęcia i że jestem sfrustrowanym fotografem, który nic nie umie i odreagowuje na dobrych fotografach zaniżając im oceny
Pozwolę sobie przypomnieć jedynie, że mamy dwa zawody: fotoedytor - to w skrócie ten który wybiera zdjęcia do publikacji oraz fotograf - ten, który te zdjęcia wykonuje.
Często w rzeczywistości fotoedytor wie więcej na temat tego co to jest dobra fotografia niż sam fotograf.
Ponadto nawet dobry fotograf robi czasami tylko dobre zdjęcia. Nie wszystkie są tymi zasługującymi na 6 gwiazdek
Przy odrobinie dystansu do samego siebie i odwagi (bo to jest konieczne) mielibyśmy więcej zróżnicowanych ocen w galerii, ale nie wszyscy to rozumieją
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 05-12-2015 13:54:17
Jestem Pańskim postem Panie Krzysztofie pokrzepiony bo to oznacza że nie tylko ja otrzymuję takie nasączone jadem i epitetami wiadomości.
Gdy napisałem że upublicznię takie informacje to jeden z szanowanych userów postraszył mnie odpowiedzialnością karną za ujawnianie prywatnych wiadomości.
Ogół ocenami za bardzo pompuje ego co poniektórych i takie mamy efekty.
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 06-12-2015 12:31:56
Nie był to oczywiście jedyny przypadek Podejrzewam Pani Januszu, że takich osób jak my w serwisie jest znacznie więcej, ale nie wszystkim chce się walczyć z wiatrakami
Mimo wszystko wierzę, że zdrowy rozsądek zwycięży, choć mamy podobno, jako naród, w genach kombinowanie, więc finał może być różny.
To co jest najważniejsze to to, że w wyniku stawianych ocen wyłaniane są prace bardzo dobre, czasami nie najlepsze, ale na szczęście nie ma wśród nich fotograficznych straszydełek.
Udanych zdjęć, odwagi w ocenianiu i dystansu do otrzymanych ocen życzę wszystkim
Temat postu: Re: przyciski - gwiazdki Data dodania: 10-12-2015 06:59:40
Nie wiem czy to dobre miejsce na moją uwagę, ale może tak. Przed zmianami w wielkości gwiazdek po otworzeniu zdjęcia można było się zalogować pod nim i od razu ocenić, teraz ta opcja jest nieaktywna. Niby nic takiego, ale poprzednia wersja była wygodniejsza, no i jesli jest okienko do logowania, to powinno chyba działać?
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024