Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 23:25:35
i jeszcze kończąc - ma Pani rację p. Agnieszko, miejsce w rankingu nie jest nadrzędnym celem w FOTOGRAFII ale na TYM PORTALU. Stało się to wręcz wyścigiem.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 23:37:34
Właśnie z tego powodu,część użytkowników nie chcąc brać udziału we wspomnianym "wyścigu" i borykania się z tzw.odwetowcami proponowała wprowadzenie blokady ocen pod swoimi pracami <ok>
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 23:40:47
Jeśli fotografie są dla Państwa wszystkim a oceny jedynie mącą ducha artyzmu... to po co ta cala dyskusja? mam wrażenie ze od początku dyskusji rozmowa schodzi na inny tor... chcieliśmy zmian, są zmiany, teraz chcemy zmian w zmianach po 5 dniach od zmian...
Przepraszam jeśli nie kapuje, ale w czym teraz tkwi problem? Bo rozumiem ze lepiej wprowadzić system "lubię to" aby nie otrzymywać złych ocen... jak mam 40 znajomych co klikną lubię to to wygrana mam w kieszeni co miesiąc... Na tym to będzie sie opierało...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 23:57:09
Ja nie zamierzam mu przeszkadzać (systemowi) - rozmawiam tylko o nim bo po to został stworzony ten wątek i proponuję inne rozwiązanie (wcześniejsze posty- pewnie uszły Pani uwadze) a spotkałam się w Pani ocenie, że chcę być na świeczniku "rankingu w fotografii". Życzę dobrej nocy. Może jutro przyniesie lepsze pomysły.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 23:59:28 Data edycji: 05-01-2014 00:01:09
Od KILKU LAT są naciski na Redakcję w sprawie zmiany systemu oceniania, Redakcja zrobiła co mogła, większe zmiany tak jak już napisał Pan Krzysztof są dość problematyczne i kosztowne.
Tak jak pisze Pan Łukasz przetestujmy spokojnie nowy system.
Jeżeli chodzi o blokadę ocen pod swoimi pracami, również ten pomysł zgłaszany jest już od dłuższego czasu, może i to zostanie wprowadzone.....
"NIE OCENIAĆ" pod zdjęciem wiele nie daje, bo nie każdy zwraca uwagę na opis.
"Uprzywilejowanych" osób jest znacznie więcej niż 5
i tak jak było już wspomniane będzie takich osób przybywało.
Przy okazji mam pytanie do Redakcji:
Gdzie się podziało okienko "Użytkownicy z największą ilością poleceń Redakcji" tylko to ogólne, a nie z ostatnich dwóch miesięcy ???
akurat teraz byłoby potrzebne ;)
Pomysł, aby osoby z co najmniej 20 polecanymi przez Redakcję zdjęciami mogły oceniać w pełnej skali ocen uważam za bardzo dobry.
Im więcej takich osób tym lepiej.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 05-01-2014 00:05:05
Panie Tereso - ja nie napisałam, że "uprzywilejowanych jest pięciu tylko moderatorów a "uprzywilejowanych" nieliczni. Co do blokady ocen to taka możliwość jest (przynajmniej była wtedy kiedy wstawiałam takie zdjęcie) w postaci małego kwadracika, które trzeba było zaznaczyć. Niestety to nie zadziałało. Miło, że się tu Pani pokazała. Pozdrawiam.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 05-01-2014 00:09:50
Ten mały kwadracik o którym Pani pisze to nie była blokada oceniania, nigdy takiej nie było, to raczej było zgłoszenie zdjęcia do zakładki "Okiem Leonarda".
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 05-01-2014 00:32:36
No i zrobił się cyrkowy portal, kupuję foto- kuriera, dygital camerę, foto video, photoshopa practikal, od pewnego momentu nie oceniam i nie wstawię żadnego zdjęcia do puki sprawa nie zostanie wyjaśniona.Co tu zmieniać, trzeba zmienić siebie, zadać sobie pytanie, czy jeżeli moje zdjęcie jest na 1 miejscu, a nie zostało przeze mnie ocenione, czy jestem w stanie go ocenić, a może zostawić kąśliwy komentarz, albo wstawić ocenę, która to zdjęcie wyeliminuje. Zadaję sobie w tym momencie pytanie, do jakiego stopnia może być sfrustrowany fotograf i to zaawansowany, aby pisać do zdjęcia komentarz w wykonaniu Pana Krzysztofa Winiarskiego, że on takie zdjęcia wysyła do kosza, przy zdjęciu grzybka w wydaniu listopadowym, które ma ponad 300 punktów, ale co się dzieje, ocenia to zdjęcie redaktor naczelny foto-kuriera stawiając ocenę 5, to eliminuje zdjęcie z czegokolwiek, ląduje na dalekiej pozycji, średnia punktów. I teraz mam pytanie, co mam odpowiedzieć Panu Winiarskiemu, a o co zapytać Pana Krzysztofa Patrycego, Redaktora Naczelnego Foto-Kuriera. Następna sprawa, zdjęcie bardzo wysoko w punktacji ocen, wpada Pani, która wstawia jedynkę, zadaję tej Pani Pytanie, dlaczego jedynka, A Pani pisze, że była do tej pory na innym portalu, a tam się głosuje inaczej, nikt nie reaguje, zero reakcji, czy tak powinno być. Brak kontroli, tego co dzieje się na foto-kurierze. To tylko namiastka tego co chciałbym napisać. Zastanawiam się, czy wstawiać zdjęcia, czy warto się starać, swoją alfą wykonałem ponad 10 000 tysięcy zdjęć, z tego na portalu znalazło się 489. Coraz bardziej zaczyna mnie męczyć ta ciągła walka o nagrodę. Wydaje mi się, że jeżeli My zrobimy swoje, a Redakcja swoje, to będzie dobrze, ta dyskusja jest zbędna. Pozdrawiam wszystkich.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 05-01-2014 10:10:08
Myślę, że już wystarczy tego pisania dla pisania, poprzedni system był zły, jest nowy też zły, będzie następny i też będzie do bani. Jeżeli sąsiadowi troszkę lepiej się powodzi to nie myślimy o tym a by też być na tym poziomie tylko myślimy żeby go szlag trafił, taka nasz natura i tak jest ze wszystkim. Po prostu róbmy swoje.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 05-01-2014 11:18:09
Gdzie mogę znależć nowy regulamin oceniania zdjęć. W regulaminie tego nie ma, zniknęły również opisy co oznaczają gwiazdki, kto to jest osoba uprzywilejowana mająca dostęp do aktywnych wszystkich gwiazdek, jakie musi spełniać warunki, aby ten przywilej otrzymać, bo wydaje mi się, że podstawą zdrowej rywalizacji są jasne i czytelne zasady, a takich jak na razie nie ma. Bardzo na miejscu byłoby ich przedstawienie, wówczas jest możliwość dyskutowania nad konkretnym projektem, jeżeli akceptowałbym dany projekt, potwierdzam swoją rejestrację i tym samym przyjmuję do wiadomości nowe zasady oceniania zdjęć, albo nie, wybór należy do mnie, a tak mamy wolną amerykankę. Przykro Mi bardzo, ale na razie czekam na rozwój wypadków, a to co się stało, jest w mojej ocenie bardzo złe, dużo niejasności, nie umiem podejść do spraw poważnych na zasadzie jakoś to będzie, zobaczymy co z tego wyniknie i tym podobne zwroty. Pozdrawiam.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024