Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ

Prośba o usunięcie komentarza

Autor posta:
Artur Cholewski
Warszawa

Wątków: 2
Temat postu: Re: Prośba o usunięcie komentarza
Data dodania: 03-10-2011 18:49:12

"A jeżeli ktoś ma dostęp do kilku komputerów; praca, dom, sala komputerowa - szkoła, świetlica, kafejka ............"

W takim wypadku to jest obsługa jednego konta z wielu ip, ja pisałem o rozwiazaniu problemu jednego IP i wielu kont na nim, to pewnie częściej stosowana praktyka przy multi, jeśli chodzi o problem przy głosowaniu na zdjęcie miesiąca to tam chyba trzeba wiecej głosów niż może wygenerować sobie osoba nawet w takim przypadku jaki Pani opisuje, poza tym, pisałem już raz o rozwiązaniu gdzie to "większośc" z forum odblokowywałaby możliwość głosowania z danego "nowego" konta...
Przy obecnym systemie wystarczy rzucić 10 jakichkolwiek zdjęć i możemy mieć już multi... ba później te cuda możemy sobie jeszce z multi ocenić na 6;)

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Wątków: 13
Data dodania: 03-10-2011 19:19:16

Cytat :

"...Przy obecnym systemie wystarczy rzucić 10 jakichkolwiek zdjęć i możemy mieć już multi... ba później te cuda możemy sobie jeszce z multi ocenić na 6;) ..."

No właśnie i co z tym problemem zrobić....
<niepewny>

Ja mam jeszcze inną propozycję, aby oceniać mogły dopiero te osoby, które np uzyskają minimum 3 zdjęcia polecane przez Redakcję.
Do "stworzenia" takich kont "klonów" czy też "multi" najczęściej używane są "słabe" zdjęcia, które raczej mają małą szansę na polecenie.
Dość skutecznie zablokowałoby to "tworzenie" fikcyjnych kont a tym samym manipulowanie wynikami w konkursie.

Co do wyboru Zdjęcia Miesiąca system ocen od 1 do 6 też nie jest idealnym rozwiązaniem, często jedna złośliwa 5 przekreśla szanse bardzo dobrych zdjęć.
Czasami zbyt mała ilość ocen.
Może system poleceń, byłby lepszym rozwiązaniem, przynajmniej wygrywałby zdjęcia takie które naprawdę zwróciły na siebie uwagę i byłby to faktycznie wybór użytkowników a nie moderatora czy Redakcji, bo przecież jest napisane, że to użytkownicy wybierają najlepsze zdjęcie.

pozdrawiam

<papa>

Autor posta:
Emil Dzienniak
Polska

Wątków: 2
Data dodania: 03-10-2011 20:14:04

Pani Tereso, nie zmieni to nic, cokolwiek byście nie wymyślili, z prostej przyczyny, bo albo TWA będzie głosować sobie wzajemnie lekceważąc innych lub portreciści będą oceniać inne gatunki fotografii przez pryzmat swej doskonałej portretowej techniki, lub pejzażyści czy też spece od reportażu będą się "wysilać " nad fotografią przyrodniczą. Nie ma co ukrywać też faktu , że bardzo silne lobby TWA istnieje tutaj i bez ich akceptacji , a zwłaszcza pewnego Pana wyznaczającego trendy co ma się podobać a co nie (a przeważnie nie podoba się) to "marne szanse" na zmianę tego systemu. Dla tego też usunąłem swoje fotografie i nie będę ich publikował tutaj więcej , bo po co. To że firmujemy się tutaj z imienia i nazwiska obliguje jedynie pewne osoby do bardziej wyszukanych metod (czyt. kulturalniejszych a i to nie zawsze) by komuś dokopać. To wszystko. Nie bądźmy naiwni, że zmiany o których Pani wspomina pomogą coś. Pomóc może kasacja rutyny. A na to raczej za późno
Pozdrawiam,

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 03-10-2011 20:34:40
Data edycji: 03-10-2011 20:35:05

No cóż kolejna osoba skasowała swoje PF - wielka szkoda

Polecenia sprawdzają się w innych galeriach.
Przypuśćmy, że każdy z nas ma każdego dnia do dyspozycji jedno, dwa polecenia, w ten sposób może oddać swój głos lub dwa na najciekawsze zdjęcia umieszczone danego dnia czy też na zdjęcia umieszczone w galerii wcześniej, ale w danym miesiącu - a dobre zdjęcia bronią się same i zwracają na siebie uwagę.

Nie będzie przynajmniej dochodziło do manipulacji na 10 sekund przed północą ostatniego dnia miesiąca

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Wątków: 0
Data dodania: 03-10-2011 20:50:58

No i po raz kolejny wielka szkoda... ;-(

Autor posta:
Jerzy Pacocha
Łódź

Wątków: 3
Data dodania: 03-10-2011 23:31:47

Może, Ktoś z redakcji, by zajął stanowisko w tej sprawie, czy dla redakcji nie ma problemu... ?
Pozdrawiam,
J.P.

Autor posta:
Marcin Kęsek
Gronków

Data dodania: 04-10-2011 10:01:42

To co teraz napiszę jet skierowane do konretnej osoby,bo mam wrażenie,że ludzie widzą problem i wiedzą gdzie on tkwi,ale boją się to oficjalnie zakomunikować.. dla mnie bardzo dziwna sytuacja jest fakt,że osoba Pana Sommera upodobała sobie kilka osób na tym forum,które dajmy na to w rankingu miesiąca są do ostatniego dnia w pierwszej trójce,a tu nagle pod sam koniec Pan Sommer doskonale wiedząc działą system oceniania wpyla takim osobom ocenę niższa niż wszyscy do tej pory tylko po to,aby nie jego "wybrana" postać" miałą szanse na nagrode.. I wiem-sprawdziłem,że już wiele osób przeszło przez jego sitko oraz zauważyłem,że bardzo nie podoba się Panu S. gdy któraś osoba robi postęp.. takich przykłądów jest masa,ale wielu przytyczyć nie mogę,gdyż poprostu zkoda na to czasu i zapewne brakło by mi miejsca.. Ale jest zadziwiająca mnie rzecz,któej pojąć nie mogę do dziś.. A mianowicie proszę luknąć tu:

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,847,11906_1,p1,spacer-w-nbsp-blasku-ksiezyca.html

bardzo ciekawa postać na tym portalu czyli Pan Samuel Maciuch. Postać wzięła się znikąd i "kapitalnymi" zdjęciami nagle zaczęła zdobywać trofea.. Co ciekawe prace tej osoby nagle zostały zauważone przez wielką liczbe osób w Polsce,którym tak spodobały się zdjęcia Samuelka,że az nagle zaczęły zakładać swoje konta na FK i oceniać zdjęcia tegóż Pana.. Fantastyczne wręcz zjawisko.. Powiem szczerze,że z takim ruchem na FK nie spotkałem się nigdy wcześniej,ani też nigdy później żeby tyle osób komentowało nagle pojawiającego się znikąd dosłownie fotografa,który moim zdaniem aż tak wybitnych prac nie posiadał w swoim zbiorze.. No toś jeszcze w stylu Samuelka:

https://www.foto-kurier.pl/galerie/najwyzej_oceniane,1,5047_6,p1,janusz-sommer-oblicze-nocy.html#czytaj

odpowiedzi proszę sie doszukiwać samemu..

Problem jest i to wyraźny jeśli ktoś na bierząco śledzi to co dzieje się na FK i jestem strasznie ciekaw skąd Pan Sommer ma tylu przyjaciół i jak to się stało,że dzięki niemu Samuelek zdobył uznanie wśró sporej rzeszy ludzi.. a może warto było sprawdzić IP wszystkich na tym portalu??? Może wtedy poznamy odpowiedź..

Miałem olać sprawę i nie wtrącać się w ten wątek,ale strzasznie nie lubię oszustów i takiego traktowania innych userów. Jeśli zarząd portalu chce,aby foto-kurier funkcjonował lepiej niż do tej pory i aby nie było na nim syfu to uważam,że tą sprawą trzeba się zająć w pierwszej kolejności..

Oczywiście to tylko moje zdanie i każdy potraktuje to co napisałem wg. włąsnego uznania.. a jeżeli moje konto zostanie skasowane to od razu pragne podziękować za to Panu Sommerowi,bo później już pewnie nie będe miał okazji.. ;)

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
Data dodania: 04-10-2011 11:01:54

Gratuluję Panie Marcinie wendety. <brawa> Pańskie teorie spiskowe są wyssane z palca dyktowane zapewne gniewem za niektóre moje piątki.

Powołuje się Pan na zdjęcia bardzo stare gdy był jeszcze inny system wyłaniania zwycięskich prac. Wtedy decydowała nie średnia ale ilość punktów. W tamten czas co łatwo sprawdzić na innych pracach było wielu oceniających i to nie tylko u mnie. <aniolek>

Samuel to faktycznie mój przyjaciel i od samego początku tego nie ukrywamy. Nie faworyzujemy się jednak nawzajem. Co więcej Samuel wyraźnie widać wycofał się z aktywności w portalu i pousuwał większość zdjęć. Co ważne w żaden sposób nie łamie to regulaminu. <zakaz>

Ktoś kto ma czyste sumienie nie boi się kontroli adresów IP i ja nie widzę co do tego żadnych przeszkód. <aniolek> <aniolek> <aniolek>

To czy Pańskie konto zostanie czy nie zostanie usunięte nie zależy ode mnie tylko od Pana czy będzie Pan przestrzegał regulaminu i od Administratorów. Ja nie mam na to żadnego wpływu ani też za tym nie optuję i nie optowałem bo jest w nim wiele bardzo cennych prac. Jak chociażby skok Małysza (A przypomnę że praca ta zwyciężyła również dzięki mojej ocenie o czym zdaje się Pan nie pamiętać).
<nie_powiem>
Co do ocen pod koniec miesiąca.
W poprzednich okresach zauważyłem że ilość świetnych prac jest bardzo duża i istnieje niebezpieczeństwo że później pojawiająca się doskonała praca nie dostaje się do ścisłej czołówki. Dlatego nie łamiąc w żaden sposób regulaminu <zakaz> część prac zostawiam sobie do oceny pod koniec miesiąca gdy mogę je zestawić i porównać żeby nikogo nie skrzywdzić i żeby mieć większy aczkolwiek nie ostateczny wpływ na wyniki.
Jeśli spojrzycie Państwo na to w ten sposób dojrzycie nie złośliwość ale raczej dowody sprawiedliwości oraz próbę uniknięcia hegemonii kilku użytkowników którzy znaleźli sposób na budowanie swojego TWA.
Dodam tylko że nauczyłem się tego sposobu przez obserwację. <brawa>

Pozdrawiam i stawiam każdemu wg uznania <zywiec> <kawa> <herbata> w nadziei że urwie to dyskusję która z zupełnie innego wątku przerodziła się znów w dyskusję o ocenach

Autor posta:
Marcin Kęsek
Gronków

Data dodania: 04-10-2011 11:11:40

długo nie trzeba było czekać na pańską riposte.. I ani jednym zdaniem mnie Pan nie zaskoczył..Zdjęciem Małysza próbuje Pan odbiec od tematu(widzę,że boli Pana to zdjęcie niewiedząc czemu).. kolejny też raz próuje mnie Pan przerobić,że chodzi mi o oceny,a już kiedyś stanowczo Panu pisałem,że nie zależy mi na ocenach,ale na tym jak traktuje Pan innych userów pod względem oceniania.. Tak więc proszę nie pisać jednego i tego samego,bo to się robi nudne.. A pije do Pana,bo próbuje Pan szukać winnych,a myśle,że to w PAnu jest problem..

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 04-10-2011 11:12:50

zastanawia bardzo duża ilość osób, które oceniły tylko zdjęcia p. Samuela Maciucha oraz p. Janusza Sommera...

jedno i drugie zdjęcie wykonane techniką podwójnej ekspozycji

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 04-10-2011 11:21:37
Data edycji: 04-10-2011 11:22:38

Dlaczego tytułem Zdjęcie Miesiąca nie może być wyróżnione zdjęcie "mniej" "doskonałe" ......

A to które zdjęcie jest bardziej doskonałe a które mniej jak widać decyduje właściwie jedna osoba a nie większość.....

Autor posta:
Jerzy Pacocha
Łódź

Wątków: 3
Data dodania: 04-10-2011 12:08:13

idąc za myślą Marcina Kęsek, proponuję zajrzeć na ten link
https://www.foto-kurier.pl/forum/topic-48-1-1-t-w-a-co-to-jest-i-nbsp-kto-do-niej-nalezy.html ... Dyskusję rozpocząłem 25.04.2010r. Tam już poruszałem ten problem, czy coś sie zmieniło... ?
Obecna sytuacja jeszcze bardziej pokazuje jak daleko można się posunąć do hipokryzji i zakłamania, a nawet oszustwa...
Ale szczytem kulturalnego zachowania Pana Sommera, są komentarze pod moim zdjęciem
https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,2636,85572,oddanie.html mnie ręce opadły, przecież ten człowiek zachowuję się jak by pochodził z poprzedniego, ale nie tak dawnego naszego świata...
Pozdrawiam,
Jerzy

Autor posta:
Marcin Kęsek
Gronków

Data dodania: 04-10-2011 12:30:32

bardzo dziwny zbieg okoliczności,że tyle osób ma coś do Pana Sommera.. nie,no wszyscy się uczepili biednego niczym winnego człowieka.. to napewno z nami jest coś nei tak,a nie z Panem S...

najlepsze jest to,że osoba wyżej wymieniona odkąd tylko pamiętam zawsze obraca kota ogonem(przykład podał Jerzy Pacocha).. Jeżeli zarząd FK uważa,że ten Pan przyciąga ludzi na portal i wpłwa na jego dobre imię to napiszę to z pełną odpowiedzialnością,że.. w moim osobistym odczuciu WCALE TAK NIE JEST.. Uważam,że większość z tych osób,które albo pozbyły się swoich zdjęć albo prosiłyo usunięcie konta robiły to właśnie z podejścia Pana Sommera do wielu spraw dziejących się na portalu.. i przyznam,że coraz niechetniej zaglądam na ten portal właśnie z powodu Pana S. do tej pory siedziałem cicho i się na forum nie wypowiadałem,ale widzę,że czasem trzeba żeby osoby zarządzające tym portalem zobaczyły,że są rzeczy które dla dobra portalu trzeba zmienić llub chociaż próbować coś zdziałać..

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Data dodania: 04-10-2011 13:40:43

To już prawdziwa nagonka! <niepewny> <mdleje>

To nie zbieg okoliczności. Takie miejsca (dyskusje) kumulują wszystkie rozgoryczone osoby które chętnie pozbyły by się jednego z nielicznych oponentów na drodze do samozachwytu i powszechnego poklasku. <diablatko> <diablatko> <diablatko>

Oczywiście są też inni ale oceniają znacznie mniej i dlatego nie rzucają się tak mocno w oczy.

Jak mi się wydaje Redakcja raczej większy problem dostrzega w pospolitym zawyżaniu ocen niż w mojej szczerości. Wydaje mi się także że założycielom tego portalu bardziej zależy nie na "elektoracie" za wszelką cenę ale na zachowaniu stosownego poziomu.

Szantaże o odejściu rzekomo z mojego powodu są mocno naciągane i nikogo nie dyskredytują. Mam nadzieję że Administratorzy nie dadzą się złapać na takie tanie chwyty. <rozwalkompa>
To tak jakbym ja dzisiaj odszedł z portalu i napisał że to z powodu tego czy innego uczestnika tej dyskusji. Przecież wcale nie byłby to ostateczny argument do usunięcia takiego usera.

Proszę o konkrety co mogę u siebie zmienić a nie to co już wiem od dawna że są dowody potwierdzające Państwa brak akceptacji i przyzwolenia na szczerość bez odwetów wszędzie tylko nie u siebie.

Mimo to pozdrawiam w nadziei że zechcecie Państwo wyzbyć się niechęci i uprzedzeń które jak wiemy zagłuszają głos rozsądku. <aniolek>

Autor posta:
Marcin Kęsek
Gronków

Data dodania: 04-10-2011 16:21:06

zaniżanie ocen przez Pana lata mi koło nosa..jeśli Pan myśli,że to wszystko co tu napisałem rozchodzi się tylko o samą ocene a nie sposób w jaki zostałą dodana to poraz enty już muszę Panu powiedzieć,że nie o takie duperele się rozchodzi.. Zresztą cokolwiek nie napisze to Pan i tak to przerabia na swój sposób.. Jest Pan hipokrytą jakich mało.. życzę coraz wiekszej rzeszy przyjaciół posiadajacych niezliczoną liczbę komputerów Panie Sommer..

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 04-10-2011 16:23:55
Data edycji: 04-10-2011 16:28:29

Co do ocen to wszyscy wiemy, że to temat rzeka .........
Skoro nadużywane są 6 - zablokujmy te 6 .
Na chwilę obecną nadużywane są 5, bo oceną 5 oceniane są tak samo zdjęcia poprawne, dobre, bardzo dobre i doskonałe (i dotyczy to również Pana Janusza) tak wiem sprawa ocen to temat rzeka .......
Zablokujmy więc 5 ;) później 4 itd.
A może zostawmy tylko podoba się / nie podoba się i po sprawie ;)

Po 30 września napisało do mnie klika osób

(poczta działa ;) podziękowania dla informatyków oraz Redakcji ) :)

zirytowanych manipulacjami tuż przed północą ostatniego dnia miesiąca, mnie również takie praktyki irytują, bez względu kto jest tego autorem czy to Redakcja czy to Pan Janusz czy fikcyjne konto - bo i takie przypadki były.

Co do fikcyjnych kont jest to co najmniej dziwne, że osoby posiadające niewiele ponad 10 słabych zdjęć w swoim PF wystawiają tak ogromną ilość ocen, mało tego już na początku swojej "przygody" z portalem są świetnie zorientowane co i jak ;)

Dziwi mnie również fakt, że tych "dziwnych" osób pseudo znawców fotografii nie uświadczymy w innych galeriach ......

Spora część nas wrzuca swoje zdjęcia do kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu galerii równocześnie, ale chyba każdy przyzna, że tak dziwnej sytuacji z "dziwnymi" osobami i w takiej skali jak tu trudno spotkać w innych galeriach.
Właściwie to chyba wszyscy to widzą, tylko co po niektórzy udają że nie widzą, lub widzieć nie chcą, ale być może to komuś na rękę.

Jeżeli chodzi o manipulacje tuż przed północą, to może zróbmy tak :
Przez cały miesiąc nie oceniajmy zdjęć a ostatniego dnia miesiąca tuż przed północą "Ktoś" przyzna I, II, III miejsce - bo po co oceniać skoro od strony praktycznej i tak to nie ma sensu

Szkoda naszego cennego czasu, policzmy ile każdy z nas poświęca czasu na ocenianie zdjęć pomnóżmy to przez poświęcone dni i w skali roku uzbiera się spora ilość godzin ;)
A przecież ten czas można poświęcić na bardziej przyjemne i pożyteczne rzeczy ;)
Przeczytać dobrą książkę o fotografii, podszkolić się z PS - jest kilka wydawnictw które dokładają do swoich czasopism płyty z kursem PS ;) jest w necie spora ilość wideolekcji z obsługa programów graficznych ......... każdy z pewnością będzie wiedział jak zagospodarować ten czas zamiast bezsensownie klikać w gwiazdki, tym bardziej że nikt się z tym nie liczy .....

Po za tym zbyt długie "przebywanie" w necie uzależnia i do niczego dobrego nie prowadzi ;)

Pozdrawiam

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Data dodania: 04-10-2011 16:28:21

Proszę rozważniej używać przymiotników! <spam> <stop>

Na to że nie chce Pan przyjąć żadnych pragmatycznych argumentów nic nie poradzę. Ale szanuję zarazem Pańskie odmienne zdanie.

Radzę wyluzować bo taki notoryczny gniew szkodzi sercu. Zalecam trzy zielone <herbata> <herbata> <herbata>

A jutro się Pan z tym prześpi i wróci dobry nastrój. <papa>

Ps. Używając takich wrogich określeń właśnie łamie Pan regulamin. <beksa>

Autor posta:
Marcin Kęsek
Gronków

Data dodania: 04-10-2011 16:36:08

poprostu jestem szczery.. A humor mam świetny.. ;D

odsłon wątku: 10441
ZALOGUJ SIĘ
aby móc odpowiadać na forum!

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.078) / 0.068

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |