Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ

Prośba o usunięcie komentarza

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Wątków: 13
Temat postu: Re: Prośba o usunięcie komentarza
Data dodania: 04-10-2011 18:57:57
Data edycji: 04-10-2011 19:20:32

odsłon wątku mamy coraz więcej, więc bez obaw ;)

Panie Emilu wielka szkoda, że rezygnuje Pan z Galerii, może nie warto przejmować się pewnymi rzeczami i robić swoje czyli cieszyć się fotografią ;) będzie nam wszystkim bardzo miło jeżeli Pan zostanie

Uważam, ze w tym wątku nie chodzi o wzajemne oskarżanie się, tylko o znalezienie jakiegoś rozsądnego wyjścia, aby atmosfera w galerii poprawiła się, bo jak widać coraz mniej osób ma ochotę tu zaglądać.

No i o wyjaśnienie tajemniczego pisania komentarzy z cudzego profilu - bo od tego się zaczęło ;)

Autor posta:
Artur Cholewski
Warszawa

Wątków: 2
Data dodania: 04-10-2011 20:23:23

Pani Tereso, myślę że to pytanie do informatyków portalu, dokładne moje działanie, i sposób w jaki powstał wpis z mojego konta przesłałem Panu Januszowi, myślę ze wystarczy skierować pytanie do odpowiedniego działu i wszystko będzie jasne;)

Panie JP... proszę nie wymyślać że odpowiedź mojej znajomej była obraźliwa... trudno ją nazwać wyszukaną ale jeszcze nie słyszałem żeby ktoś uznał za obraźliwe stwierdzenie że coś (zdjęcie) jest obleśne....

Autor posta:
Emil Dzienniak
Polska

Data dodania: 04-10-2011 21:26:14

Pani Tereso, mnie bardzo było miło poznać wielu wspaniałych niemałostkowych ludzi, z którymi można było porozmawiać o fotografii. Prawdę mówiąc nie przejmuję się sprawami o których wiemy, bo oznaczało by to, iż nie mam innego wyjścia. Ale ja mam całą masę możliwości i dla tego fotografowanie cieszy mnie, a jakże i to jak jeszcze Ja nie zgrywam alfy i omegi ale nie pozwolę sobie jednak na sytuację aby- dam porównanie - ginekolog wymieniał mi świecę w silniku przez rurę wydechową. Pozostawiam miejsce dla tych z "parciem na szkło".

Myślę, że nie ma większego błędu fotografa niż będąc ukierunkowanym na konkretną dziedzinę fotografii pozwalać wywnętrzać się nad pracami komuś, kto nigdy w życiu nie zrobił fotografii z tej dziedziny. A to na ogół zdarza się w takich portalach nazwijmy "koedukacyjnych".Przykład mamy w tym wątku, choć jeszcze nieco bardziej skomplikowany, bo tyczący subiektywnych odczuć zwaśnionych i innych postronnych osób, które coś tam sobie napisały ot tak, niefrasobliwie.

Zaniżanie ocen przez newbie jest w Polsce też rzeczą normalną i standardową. Przodują w tym zwłaszcza pstrykacze po miesiącu czy dwóch od zakupu "wypaśnej" lustrzanki z kitowym obiektywem.
Myślę , ze nie jeden zna przysłowie, ze lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć. To tak przez pewną analogię.

Co do rozwiązań systemowych nie będę podpowiadał choć sprawa jest prozaiczna i uleczyłaby sytuację. Nie uleczy to jednak ludzkich charakterów. Może Pani walczyć o poprawę sytuacji, choć sprowadzi się to do tymczasowych zabiegów kosmetycznych. Potem wybuchnie inna "zaraza" i leczenie zacznie się od nowa. A nagrody w konkursach są cenne a ludzkie charaktery przeróżne, nawet jeśli nie mają szans na zdobycie nagrody ;)
To taki nasz narodowy kociołek, w którym bardzo duża rzesza lubi się potaplać.

Panu Pacosze i Cholewskiemu mogę tylko życzyć życzliwości wobec siebie , bo każdemu jakieś faux pas zdarzy się. Potem zostaje niesmak, a szkoda by uprzedzenia stanęły na drodze do wzajemnego szacunku a kto wie czy nie jednego piwka ;) w plenerze.

Pani Tereso dziękuję za miłe słowa, a jeśli kiedyś gdzieś "wpadniemy na siebie" będzie to dla mnie wielką przyjemnością Bez podtekstu oczywiście
Powodzenia i proszę zrealizować moją prośbę przesłaną na PW.
The end.

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 04-10-2011 22:08:04

Panie Emilu bardzo mi przykro, że pozostaje Pan przy swojej decyzji
prośbę Pana przekazałam Redakcji

Być może
wpadniemy na siebie bez podtekstu
czy to w realu czy w necie
wbrew pozorom ten światek ludzi z pasją fotograficzną nie jest aż taki wielki ;)

Miło było poznać Pana oraz Pana prace
życzę dużo dobrego światła i pięknych kadrów

pozdrawiam serdecznie

Teresa

<papa>

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 04-10-2011 23:34:44

Panie Emilu cieszę się, że jednak rozmyślił się Pan z likwidacji swojego profilu i mam nadzieję, że z czasem uzupełnione zostaną skasowane zdjęcia ;)

pozdrawiam jeszcze raz

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Wątków: 14
Data dodania: 05-10-2011 09:25:57
Data edycji: 05-10-2011 09:27:20

Szanowni Państwo

Zbyt dużo emocji znajduje się w Państwa wypowiedziach.

Żadne zabezpieczenia nie są skuteczne o ile ludzie biorący udział w zabawie nie traktują tego jako zabawy.

Większość z użytkowników tego serwisu to ludzie dorośli i moim zdaniem powinni się tak zachowywać, a tak niestety czasami nie jest.

Redakcja nie będzie bawić się w policjanta ścigającego tego czy innego użytkownika serwisu, któremu puściły emocje.

Ewidentne przypadki były, są i będą usuwane z serwisu.

Problem Pana Samuela jest dość skomplikowany. Z analizy adresów IP wynika, że głosowały na niego różne osoby, które zarejestrowały się po to, żeby oddać jedynie ten jeden głos i nie są to działania zabronione. Być może osoba podająca się za Samuela poprosiła znajomych, a Ci zagłosowali na niego i tyle.

Sprawa oceniania Pana Sommera powraca do forum co pewien czas. Pan Janusz stosuje swoją własną politykę oceniania. Do czego ma prawo.

Zróbmy eksperyment Panie Januszu. Proszę do końca miesiąca przy ocenianiu nie stawiać ocen 5 i 6 tylko te słabsze. Pani Tereso proszę Panią również o stawianie ocen nie większych niż 4 (oczywiście w odniesieniu do właściwych zdjęć).

Skoro oceny 5 i 6 budzą tyle emocji to proszę raz jeszcze Pana Janusza i Panią Teresę o nie stawianie ich.

Dajmy szansę innym

Zobaczymy co będzie się działo w serwisie

Pozdrawiam

KP

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 05-10-2011 10:59:48

Ja mam jeszcze jedno pytanie do Pana Janusza :

Jako osoba początkująca / amator chciałam zapytać Pana jako osobę zaawansowaną o oceny, które Pan wystawił do tych zdjęć :

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,736,89065_0,p1,zapora-malta-austria.html

owszem widok jest ładny, ale widziałam zdjęcia gdzie było duże lepsze światło, kompozycja, klimat a zdjęcia zostały ocenione przez Pana na 4, co takiego doskonałego jest w tym ujęciu ??? Jest dużo lepszych zdjęć które ocenił Pan niżej.

oraz drugie zdjęcie :

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,4311,88081_13,p1,.html

dlaczego tutaj jest od Pana ocena 5 skoro już na pierwszy rzut oko widać źle dobrany czas, jest wiele dużo lepszych zdjęć które również dostały od Pana taką samą ocenę ...

Pytanie czysto techniczne - chcę tylko wiedzieć dlaczego - czysta ciekawość, bo być może mylę się i nie mam racji - a Panów Krzysztofa oraz Artura przepraszam, że to akurat tych zdjęć użyłam jako przykładu.

<usmiech>

Autor posta:
Marcin Kęsek
Gronków

Wątków: 0
Data dodania: 05-10-2011 17:07:31

no i też dołączam się do pytania Pani Teresy..

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 06-10-2011 14:50:56
Data edycji: 06-10-2011 14:57:56

" (...)Skoro oceny 5 i 6 budzą tyle emocji to proszę raz jeszcze Pana Janusza i Panią Teresę o nie stawianie ich.
Dajmy szansę innym :)
Zobaczymy co będzie się działo w serwisie:)"

Czyli szlaban na 6 i 5, ale zdjęcia dodane przed 1 października możemy normalnie oceniać ???

Co będzie działo się w serwisie jeżeli chodzi o osoby oceniające w skali od 1 do 4 łatwo przewidzieć.
A czy osoby stosujące odwety oraz piszące niemiłe wiadomości na PW będą odpowiednio potraktowane przez Redakcję???

Może nie tyle oceny 5 i 6 budzą emocje co raczej różnica pomiędzy obiektywną i sprawiedliwą oceną a stronniczością i złośliwością.

Co do adresów IP to chyba np. Neostrada co jakiś czas sama zmienia sobie adres IP oraz w dowolnej ilości restartowany router również powoduje zmianę na dowolną ilość adresów IP.
Są również dostawcy internetu gdzie ten sam nr IP posiada nawet całe osiedle.
Chyba jedynie numer sprzętowy MAC jest unikalnym numerem.
Pamiętam jak rozmawialiśmy już o tym jakieś chyba 3 lata temu pod jednym ze zdjęć, gdyż forum jeszcze nie było.

pozdrawiam

:)

Autor posta:
Artur Cholewski
Warszawa

Data dodania: 06-10-2011 15:02:41

"Co do adresów IP to chyba np. Neostrada co jakiś czas sama zmienia sobie adres IP oraz w dowolnej ilości restartowany router również powoduje zmianę na dowolną ilość adresów IP."

Pani Tereso, dla chcącego nic trudnego, tak neo ma zmienne IP ale tylko w pewnym zakresie, nie jestem biegły w tym temacie ale tylko część zakresu ip ulega zmianie i w ramach jego i tak przypisana jest do jednej osoby.
Poza tym zgadzam się z opinią która była już tu wyrażona na forum... jęsli ludzie sami nie będą chcieli żeby ten portal był normalny... to nie będzie..
Wracając do ocen... myślę ze skala 1-6 nie jest najlepszym rozwiązaniem... sam miałem już wiele sytuacji kiedy okazywało się że dawałem 6 za fajne foto... za chwile otwierając kolejne dużo lepsze miałem tylko możliwość nagrodzenia go 6....
Myśle że bardziej wymierna byłaby skala 1-10.... spokojnie można byłoby naprawdę fajnym fot dawać 7-8 a 9 i 10 zostawić na wyątkowe obrazy jakie trafiają się na forum dość często.

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 06-10-2011 15:21:32
Data edycji: 06-10-2011 15:23:10

Również nie jestem znawcą tematu dlatego piszę "chyba"...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Adres_IP

W przeciwieństwie do adresu sprzętowego (MAC; warstwa druga modelu OSI) adres IP nie musi identyfikować jednoznacznie urządzenia ani w czasie, ani fizycznie (szczególnie, jeśli nie należy on do zakresu publicznego - jest adresem podlegającym translacji, bądź jest przydzielany dynamicznie).

Neostrada ma zmienny adres IP a wiec dynamiczny.

Autor posta:
Artur Cholewski
Warszawa

Data dodania: 06-10-2011 15:35:10

"dynamiczne ip - zmienne, przydzielane przy kazdym ponownym podlaczeniu (sesji) do sieci, zmieniajace sie w jakim ograniczonym zakresie (np w sieci lokalnej np ip od 192.168.0.2 do 0.254, czy tez jak w przypadku neo - ip sie zmienia"

Myślę że jest na forum ktoś dla kogo to zagadnienie jest łatwiejsze do zrozumienia niż dla nas i może oświeci;)
A co Pani myśli o punktacji 1-10?

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 06-10-2011 15:46:46
Data edycji: 06-10-2011 15:55:15

Czasami brakuje wyższej oceny niż 6, ale domyślam się również, że jakie jest nasze zdanie na ten temat to i tak nie ma to większego znaczenia ;)

W zasadzie nie ma również znaczenia czy to od 1 do 6 czy od 1 do 10.

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Wątków: 14
Data dodania: 08-10-2011 19:35:12

Zgadzam się Pani Tereso. Żadna skala nie jest odpowiednią o ile oceniający nie będą stosowali jej z rozwagą

Pozdrawiam wszystkich oceniających i nie tylko

Autor posta:
Andrzej Alicki
Białystok

Wątków: 1
Data dodania: 10-10-2011 01:28:22

Oczywiście, będą to subiektywne refleksje.
Wśród naszych współużytkowników możemy wyróżnić następujące postawy:

1. Prawdziwi mistrzowie, którzy są wstrzemięźliwi w ocenie lub w ogóle nie oceniają zdjęć.
2. Mistrzowie pobłażliwi dla ludzkich błędów, którzy nie żałują szóstek, bo traktują rzecz całą jako zabawę.
3. Nowi adepci fotografii, którzy nie potrafią jeszcze rozeznać się w niuansach tej dziedziny.
4. Nuworysze, którzy dotknąwszy zaledwie wiedzy fotograficznej uznali się za wybitnych znawców przedmiotu.
5. Średni znawcy, którzy wykreowali się na wybitnych fachowców i rejwodzą wśród nie w pełni zorientowanych.
6. Naśladowcy tych, których uznali za znawców i najczęściej powtarzają ich oceny.
Po kilku latach można zorientować się, które oceny należy brać pod uwagę w celach edukacyjnych i uczyć się od najlepszych. Fotografia to nie piłka nożna i osoba, która chce pokazać, na czym polega kunszt warsztatowy, powinna najpierw wykazać się mistrzostwem w tej dziedzinie. Nigdy nie zrozumiem wysokich ocen pod zdjęciami nieostrymi, wadliwie skomponowanymi czy nieprawidłowo naświetlonymi, chociażby były wyjątkowo atrakcyjne pod względem tematycznym. Nie zrozumiem też uwag typu: gdybym wiedział, w jakich warunkach zdjęcie było wykonane, przydzieliłbym więcej gwiazdek. Fotografia to praca skończona, a wykonana może być nawet puszką po paście w najgłębszej ciemności, jeśli uda się uzyskać właściwy efekt.
I na koniec tych luźnych refleksji. Bardzo często nieporozumienia w ocenie zdjęć wynikają z właściwości monitorów, jakimi dysponujemy. Poza tym nierzadko po wysłaniu zdjęcia nie poznajemy go w portalu ze względu na kompresję.
Zauważam też, że wiele nieporozumień wynika z nieporadności językowej i grubo ciosanego stylu niektórych Użytkowników.
A w ogóle zachowajmy zdrowy dystans do naszych poczynań. Nieraz odnoszę wrażenie, że poczucie humoru obce jest wielu osobom.
Wszystkich serdecznie pozdrawiam.
<zywiec>

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 13-10-2011 17:10:10

Mam również prośbę do Redakcji o usunięcie komentarza Pana Janusza Zająca, który napisał pod moim zdjęciem :

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,618,89983_1,p1,red-arrows.html#add-comment

Uważam, że dla tego typu wypowiedzi odpowiednim miejscem jest FORUM a pod zdjęciem powinny być komentarze (najlepiej konstruktywne) dotyczące zdjęcia.

Autor posta:
Artur Cholewski
Warszawa

Data dodania: 13-10-2011 20:23:15

Panie Tereso zgodnie z Pani prośba pod zdjęciem założyłem nowy wątek, zapraszam wszystkich do wypowiedzi.
"Prawdziwość naszych prac a efekty photoshopa itp."

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Wątków: 0
Data dodania: 13-10-2011 20:35:20

FK nie zabrania obróbki programami graficznymi ... Jeżeli Ktoś chce się popisać zdjęciami z ręki ma do tego odpowiednią zakładkę "Bez retuszu" więc moim zdaniem nie ma o czym pisać... Pozdrawiam

odsłon wątku: 10436
ZALOGUJ SIĘ
aby móc odpowiadać na forum!

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.105) / 0.087

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |