Temat postu: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 12-01-2020 18:22:15
Może spróbuję to samo bez html-u.
Dobry dzień dla wszystkich fotografujących.
Od 40 lat jestem "zawodowcem" co poświadcza tytuł mistrza fotografii. Oczywiście to nie świadczy o umiejętnościach. Prowadząc w Białowieży przez ponad 10 lat Pracownię Fotografii Przyrodniczej musiałem zarabiać na rodzinę, więc 90% zdjęć to w naszym żargonie "chałura", czyli wesela, chrzciny, pogrzeby itp. Tam gdzie ksiądz i baciuszka to i fotograf.
Zdjęcia dzieliliśmy na amatorskie i techniczne. Amatorskie to te które udało się zrobić przypadkowo a techniczne, to te które były na zamówienie i robione w atelier. I tu pewna sprzeczność - zdjęcia amatorskie zawodowca. Tak, bowiem fotki weselne są amatorskie, a jedyne zrobione w studio odpowiednim sprzętem i oświetleniem - zawodowe. Tak więc zdjęcia przyrodnicze zawsze były amatorskie, bo robione przypadkowo.
Podobnie w przypadku filmów. Teraz powiecie - ależ Walencik kręcąc "Sagę Puszczy Białowieskiej" robił to jako zawodowiec. Jest to prawda. Ale przygotowanie filmu to np. wyhodowanie rysiów, godziny filmu w różnych warunków i to na taśmie filmowej. Stosowanie profesjonalnych metod kręcenia filmu - oświetlenie, sanki itp.
Przykładowo aby wykonać zlecenie jednej dobrej fotki sowy włochatki, rzadszej od puszczyka, wykonałem serię zdjęć w terenie przy kilku dziuplach (miałem zezwolenie ministerstwa). Nie byłem zadowolony. Uzyskałem zezwolenie od ministerstwa na wybranie i hodowanie jednej sowy włochatki.
W atelier (25 m2) rozmieszczono świerki, igły z liśćmi na podłodze i różne światło od punktowego do rozproszonego. W okresie kilku miesięcy wykonano kilkaset zdjęć na sprzęcie już profesjonalnym. I tak wygląda techniczna. A co ze sową? Przywożono jej z piekarni myszy na pokarm. Wyłożono trutkę i zatruta mysz dokończyła żywota włochatki. Dzisiaj jest wypchana w muzeum przyrodniczym w Drozdowie (nad Narwią).
A teraz do meritum. Na portalu jest sporo dobrych i bardzo dobrych zdjęć. Nie oceniałem ich, proponowałem pewne zmiany, głownie techniczne (kadrowanie). Niektórzy skorzystali, zmodyfikowali zdjęcia inni odebrali to jako krytykę i się obrażali.
Ten portal, poza ukazaniem Waszych zdjęć, winien mieć możliwość wymieniania się z uwagami na temat opublikowanych zdjęć. Samo stwierdzenie, że zdjęcie jest wspaniałe to utwierdzenie autora o jego wspaniałości. Ale musimy się rozwijać. Dyskutujmy o każdym zdjęciu. Czemu jest dobre, a czemu złe. Podpowiedzmy jak złe może być dobrym, a dobre najlepszym. Z obejrzanych tu zdjęć, większość miała grzech kadrowania. Mylone są poszczególne plany z rozmyciami i nieostrościami. To co niepotrzebne trzeba wyciąć o ile nie są to nastrojowe mgliste fotki.
Na koniec powiem, że chciałem też być dobrym. Wówczas taką nobilitacją była publikacja fotki w "National Geografic". Wykonałem około tysiąca zdjęć z żubrami. Wysłałem 5, z czego czasopismo zakupiło dwa. O ile pamiętam dostałem za nie 440 dolarów, co wówczas była duża kwota.
Może nie wysyłajcie dzisiaj tam zdjęć, ale po publikacji zdjęć w portalu foto-kurier wystawiajcie je na konkursach, wystawach. Ten portal jest przecież Waszą promocją.
Temat postu: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 11-03-2020 14:32:50
Witam Panie Piotrze.
Zrobił Pan dobre zdjęcie. Moim zdaniem.
Nie jest ono bardzo dobre, ani nie zasługuje na ocenę super.
W serwisie jest bardzo dużo zdjęć super, ale to zdjęcie do nich nie należy. Problem polega na tym, że większość z uczestników portalu zawyża oceny krzywdząc autorów, ... temat rzeka, i wtedy autorzy są zaskoczeni, gdy ktoś oceni to zdjęcie obiektywnie. Ale to temat, który powraca co pewien czas.
Ostatnio rzadko oceniam zdjęcia i żałuję, że mam na to zbyt mało czasu. Nie wybieram zdjęć tylko oceniam je w kolejności. Dlatego nie wiem ile zdjęć danieli jest w serwisie, ale są na pewno i te gorsze i te lepsze. Na tle wszystkich zdjęć zamieszczonych w serwisie Pana jest dobre i proszę tej oceny nie odbierać jako negatywnej tylko wręcz odwrotnie
Póki co nadal obowiązuje nas swoboda wypowiedzi, chyba że coś przeoczyłem
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 12-03-2020 17:33:47
Szanowny Panie Piotrze
1. Nie redakcja oceniała, tylko ja to oceniałem Redakcja nie ocenia zdjęć, chyba że sporadycznie przez przypadek ktoś coś naciśnie będąc zalogowanym jako redakcja, bo pod tą nazwą wypowiadają się różne osoby w imieniu redakcji.
2. To prawda, że oceniałem ostatniego dnia, ale to przypadek podyktowany tym, że przeglądałem zdjęcia z konkursu miesiąca i zobaczyłem, że w pierwszej 10-tce jest sporo zdjęć, które nie powinny tam być, a ponieważ jako redaktor naczelny Foto-Kuriera nie lubię publikować w czasopsiśmie słabych zdjęć to oceniłem pierwsze ok. 100 zdjęć, może więcej, a może mniej i zrobiłem to zgodnie ze swoim sumieniem i doświadczeniem w tej kwestii. Czy było wśród tych zdjęć Pana. Tego nie wiem. Szczerze nie miało i nie ma to dla mnie żadnego znaczenia kiedy oceniam zdjęcia kto jest jego autorem. Liczy się tylko zdjęcie.
3. Gdyby więcej osób oceniało zgodnie ze swoim sumieniem to jedna osoba nie miała by wpływu aż tak istotnego na wynik końcowy zabawy, a tak jest jak jest.
4. Redakcja nie ingeruje w oceny, a ich wysokość świadczy tylko o, nazwijmy to, emocjach oceniających i o chęci stanięcia na pudle za wszelką cenę.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 05-06-2020 22:11:03
Z pkt 2 wypowiedzi pana redaktora naczelnego wynika że nie liczą się głosy czytelników i prenumeratorów pisma (zapewniające istnienie FK) tylko zdanie naczelnego, co świadczy o hipokryzji życzenia miłej zabawy i zdrowej rywalizacji skoro i tak ostatnie słowo należy do redaktora. Oceniane zdjęć jest pojęciem względnym, w swoim doświadczeniu lat fotografii zauważyłem że każdemu podoba się coś innego i to jest piękne, a niekoniecznie musi się to zgadzać z linią "jedyną właściwą". Na dziś to coś takiego widzę przykro mówić, w polityce, wy się bawcie a ja decyduję, to po co ta zabawa.
Pozdrawiam i życzę obiektywizmu
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 08-06-2020 15:45:40
Szanowny Panie Adamie
Wyciąga Pan błędne wnioski
Mój głos jest tylko jednym głosem i podobnie jak Pan mogę go oddać lub nie i mogę to zrobić w dowolnym terminie.
Takie są fakty
Raz Pan stawia 6, a ja 5, a innym razem jest odwrotnie. Różnica polega na tym, że ja stawiam też inne oceny.
Napisał Pan
"... w swoim doświadczeniu lat fotografii zauważyłem że każdemu podoba się coś innego i to jest piękne, a niekoniecznie musi się to zgadzać z linią "jedyną właściwą". ..."
Nie wiem o jakiej linii Pan pisze Czy w związku z Pana zdaniem zacytowanym nie wolno mi postawić oceny 5, kiedy inni oceniają inaczej?
Czy piszą linią "jedyną właściwą" ma Pan na uwadze jedynie linie składającą się z samych 6-ek. I biada temu kto postawi inną ocenę niż 6, bo to nie będzie zgodne ze wspomnianą linią
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 08-06-2020 22:38:41
Miałem nie prowadzić dalszej polemiki ale widzę że Pan Panie redaktorze naczelny lubi sugerować ludziom iż są idiotami w zakamuflowany sposób <usmiech>, proszę czytać całościowo a nie wyrywać z kontekstu wypowiedzi, "jedyna właściwa linia" <usmiech>- to przypisanie do wypowiedzi Redaktora Naczelnego cyt:
w pierwszej 10-tce jest sporo zdjęć, które nie powinny tam być, a ponieważ jako redaktor naczelny Foto-Kuriera nie lubię publikować w czasopsiśmie słabych zdjęć to oceniłem pierwsze 100,
Czyli kto ma ostatnie słowo? Internauci czy RN, więc chyba się nie zgubiłem odczytują wypowiedź RN
Czy ja napisałem gdzieś coś o 6-kach, proszę czytać ze zrozumieniem całościowo.
Co do stawiania 5-ki, każdy może nie tylko Pan, ja też tak stawiam od 4-6, ale przy takiej punktacji wstawienie 5 w ostatniej fazie głosowania jest wystarczające aby odczytać to jako manipulowanie i internauci to widzą i odczytują to jako zmanipulowania przez RN wyników wyboru internautów, proszę uszanować internautów i prenumeratorów bo nie są idiotami.
Poza tym prowadzenie tej polemiki nie ma sensu więc proszę o zakończenie bez obraźliwych sugestii
Życzę uszanowania zdania innych i obiektywizmu
Pozdrawiam Adam Kot
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-06-2020 13:32:27
Szanowny Pani Adamie
Zacytował Pan moją wypowiedź
"...w pierwszej 10-tce jest sporo zdjęć, które nie powinny tam być, a ponieważ jako redaktor naczelny Foto-Kuriera nie lubię publikować w czasopiśmie słabych zdjęć to oceniłem pierwsze 100,..."
Oczywiście, że tak napisałem i to jest prawdą. Oceniłem ok. 100 zdjęć zgodnie ze swoim sumieniem. Każde ze zdjęć dostało po jednej gwiazdce, takie mam prawo jako uczestnik tego portalu. Jaki to miało wpływ na końcowy wynik nie wiem, bo po daniu oceny nie śledzę dalej losów tego zdjęcia. Nic więcej nie mogę zrobić. System na to nie pozwala.
Tak samo może zrobić Pan i każdy z uczestników portalu.
Prawdą jest też to, że często w pierwszej 10-tce są zdjęcia, moim zdaniem, które tam nie powinny być i prawdą jest też, że nie lubię publikować zdjęć słabych i tego unikam. Niestety nie zawsze się to udaje i zdjęcia wartościowe, moim zdaniem, nie zostają zauważone i to jest olbrzymia szkoda dla portalu.
Każde TWA się broni i wszędzie istnieje. Mnie interesują wartościowe zdjęcia, a nie układziki TWA.
Napisał Pan
"...Czyli kto ma ostatnie słowo? Internauci czy RN, więc chyba się nie zgubiłem odczytują wypowiedź RN..."
W przypadku głosowania internauci, ja mam tylko jeden głos i mam go prawo oddać w dowolnym momencie na dowolne zdjęcie. Na tym polega niezależność oceniania. Proszę to w końcu zrozumieć.
Gdyby więcej osób oceniało zgodnie ze swoim sumieniem, a nie na skutek maili przesyłanych pocztą wewnętrzną do oceniających to byłoby milej, ale to nie nastąpi prędko, bo taką mamy niestety w większości naturę, że ulegamy sile sugestii.
Napisał Pan
"...odczytują to jako zmanipulowania przez RN wyników wyboru internautów, proszę uszanować internautów i prenumeratorów bo nie są idiotami. .."
Napiszę w ten sposób. Nie wiem co odczytują internauci i prenumeratorzy. Nie mam takiej mocy sprawczej.
Szanuję ich wolę i chciałbym, żeby oni uszanowali moją.
Czy mam prawo oddać swój głos na dowolne zdjęcie?
MAM
Czy mam prawo oddać go w dowolnej chwili ?
MAM
Czy Pan ma prawa takie same jak ja w tej kwestii ?
MA PAN
Czy mam prawo wykorzystać najefektywniej swój głos?
MAM
Czy złamałem gdzieś regulamin serwisu?
NIE ZŁAMAŁEM
cnd.
Proszę nie obrażać uczestników portalu i prenumeratorów.
Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć oraz odwagi przy ocenianiu zdjęć.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-06-2020 15:19:32
O kurcze. Poważnie na tym portalu Naczelny może sobie przelecieć przez setkę zdjęć i dać jedynki BO TAK? Rozumiem że szóstki są często zawyżone, ale jedynki od góry do dołu i jeszcze śmie twierdzić że to oceny zgodne z jego sumieniem?
Dziś zakładałem konto i zwróciłem uwagę na zapis w regulaminie:
"wszelkiego rodzaju złośliwości i manipulacje przy ocenianiu zdjęć mogą skutkować natychmiastowym usunięciem konta użytkownika"
Przecież dokładnie takiej manipulacji dopuścił Pan Krzysztof Patrycy i jeszcze twierdzi że wszystko jest ok.
Po prostu żenada.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-06-2020 21:42:01 Data edycji: 09-06-2020 21:46:35
Szanowny Panie Krzysztofie
<br>Odniosłem się jedynie do Pańskiego powyższego wpisu, w którym Pan sam napisał: "Oceniłem ok. 100 zdjęć zgodnie ze swoim sumieniem. Każde ze zdjęć dostało po jednej gwiazdce, takie mam prawo jako uczestnik tego portalu." No jak widać jednak można postawić 100 jedynek i być dalej na portalu.
<br>A nawiązując do drugiej części Pańskiego wpisu to nie mam pojęcia kim jest Pan Siemiński.
<br>A jeśli jak Pan pisze "prawdą jest też to, że często w pierwszej 10-tce są zdjęcia, moim zdaniem, które tam nie powinny być i prawdą jest też, że nie lubię publikować zdjęć słabych i tego unikam" to może wywalcie z portalu wszystkich fotografów których zdjęcia się Panu nie podobają i publikujcie tylko to co się Wam podoba. Po co Wam inni użytkownicy skoro nie szanujecie ich ocen?
<br>
<br>Również pozdrawiam
<br>
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 10-06-2020 09:53:23
Szanowny Panie Pawle
Napisał Pan
" No jak widać jednak można postawić 100 jedynek i być dalej na portalu."
Teoretycznie może Pan tak zrobić, ale w praktyce zostanie to zauważone np. przez admina lub moderatorów i odebrane jako działanie niezgodne z regulaminem w sytuacji, gdy jest to działanie odwetowe za to, że np. ktoś Panu zamiast 6-tki postawił 5. Proszę mi wierzyć, że to widać gołym okiem po analizie czasu wpisów i ocen. Każdy to widzi
Proszę zauważyć, że tak się często dzieje. Moje konto jest tego najlepszym przykładem. Są tam zdjęcia różnej jakości, jak u każdego. Po każdym procesie uczciwego oceniania przeze mnie na moim koncie pojawia się życzliwy i bez opamiętania wystawia złe oceny. Ja na to nie reaguję. Dlaczego? To proste taka osoba sama się ośmiesza działając w ten sposób. Osoby oglądające zdjęcia widzą, że osoba była nieobiektywna w ocenie.
Nie wiem czy zna Pan Pana Siemińskiego czy nie, ale dziwnym trafem pojawił się Pan u nas w serwisie w dniu, w którym pojawił się post Pana Siemińskiego i od razu wszedł Pan do rozmowy na forum. W serwisie są setki tysięcy publikacji, zdjęć i wątków, a Pan wszedł akurat tutaj
Jeśli Pan nie widzi korelacji to ja ją widzę.
Jeśli Panu nie odpowiada niezależność w ocenianiu zdjęć to nikt Pana nie zmusza do bycia w tym serwisie. W każdej chwili może go Pan opuścić. To Pana wola i decyzja. Można wykorzystać do tego zakładkę sugestie i podać dane do logowania, a system zadziała.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 10-06-2020 10:40:46 Data edycji: 10-06-2020 10:44:52
Pisze Pan:
<br>"Teoretycznie może Pan tak zrobić, ale w praktyce zostanie to zauważone np. przez admina lub moderatorów i odebrane jako działanie niezgodne z regulaminem w sytuacji, gdy jest to działanie odwetowe za to, że np. ktoś Panu zamiast 6-tki postawił 5. Proszę mi wierzyć, że to widać gołym okiem po analizie czasu wpisów i ocen. Każdy to widzi"
<br>
<br>A ja dokładnie właśnie o tym piszę. To co zarzuca Pan innym jako niezgodne z regulaminem, sam Pan stosuje nie widząc w tym nic złego. Trochę to zalatuje hipokryzją, nie uważa Pan?
<br>Sam Pan we wczorajszym wpisie napisał "Oceniłem ok. 100 zdjęć zgodnie ze swoim sumieniem. Każde ze zdjęć dostało po jednej gwiazdce, takie mam prawo jako uczestnik tego portalu".
<br>
<br>Naprawdę każde z tych 100 zdjęć ocenionych przez Pana jedną gwiazdką było takie złe? Czy dostały jedną gwiazdkę tylko i wyłącznie w celu obniżenia rankingu?
<br>
<br>A odnośnie pojawienia się na forum w tym wątku, to cóż. Od jakiegoś czasu słyszałem w rozmowach ze znajomymi fotografami o sytuacji jaka tu zapanowała, gdzie naczelny robi sobie prywatny folwark nie licząc się ze zdaniem ludzi bez których ten zacny (piszę to bez przekąsu, bo jednak przez te lata foto kurier stał się mocną marką) przecież by nie istniał. I niestety po wejściu na forum długo nie musiałem szukać potwierdzenia ich słów.
<br>
<br>I tak samo jak Pan, mógłbym napisać że jeśli nie pasuje Panu wysłuchiwanie uwag użytkowników portalu, to przecież może ich Pan usunąć z portalu i problem rozwiązany.
<br>
<br>Pozdrawiam serdecznie i życzę więcej luzu.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 10-06-2020 23:22:02
Szanowny Panie Pawle
Przepraszam, ale Pan nie wie o czym Pan pisze.
<niepewny>
Ani razu (o ile mnie pamięć nie myli) nie postawiłem w serwisie za zdjęcie jedynki, od ponad 12 lat.
Pan naprawdę myli fakty. To znaczy nie wie Pan o czym pisze
Wśród wspomnianych 100 ocen w większości są 5 i 4-ki. Zdecydowanie mniej jest 6-ek, ale są też i trójki.
Tu wojna idzie o to, że ktoś komuś za zdjęcie ośmielił się postawić 5 a nie 6.
Wstawianie komuś za zdjęcie oceny 6, gdy niczym się ono nie wyróżnia jest daleko krzywdzące nie tylko dla fotografującego, ale dla pozostałych osób w serwisie. A gdy się to robi w nadziei, ze ktoś się zrewanżuje i w zamian postawi danej osobie też 6-tkę to jest dopiero kuriozum i tu jest problem.
Chyba czas się zrelaksować i proszę pozdrowić Pana Siemińskiego
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 30-07-2020 17:32:09
Wróciłam w maju b.r po dłuższej przerwie (uraz). Działam jako amator/ka fotografowania i staram się oceniać zdjęcia kolejno w/g dni. Przez te trzy miesiące zauważyłam, że spadła jakość wystawianych zdjęć w galerii , mało jest dziennych i tygodniowych wejść na zdjęcia, ubyło też cennych fotografów na których zdjęciach można było się wzorować i uczyć.
Prymat w ilości ocen wiodą zdjęcia o przeciętnej jakości - czyżby nowa grupa wzajemnej adoracji . Bardzo dobre zdjęcia są mnij oceniane co spycha je na dalsze klasyfikowane miejsca
Moje spostrzeżenia powinny być cenną uwagą do wprowadzenia zmian, by Foto-Kurier nie stracił wyrobionej marki profesjonalnej redakcji Skoro problem ocen zdjęć jest nie do rozstrzygnięcia , to oferuję , aby redakcja z zespołem klasyfikowała fotografów przypisując dla nich stały znak jakości niczym medale za szczególne umiejętności i jakość zdjęć .
Pozdrawiam
AZ
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 05-08-2020 13:05:32
Szanowna Pani Alicjo.
Cieszy nas Pani powrót. Redakcja wybiera najciekawsze zdjęcia i przypisuje im rekomendacje w postaci opisu Redakcja poleca. Najciekawsze ze zdjęć zdaniem redakcji publikowane są też na łamach Foto-Kuriera. Reszta to zabawa, albo ktoś umie z niej skorzystać, albo nie, a ludzie są różni
Co do systemu oceniania. Żaden system nie będzie dobry dopóki uczestnicy serwisu nie będą chcieli z niego korzystać w sposób należyty. Wystarczyłoby, żeby 10 osób spośród ponad 7000 mających swoje galerie w serwisie zaczęło wystawiać oceny zgodnie z zasadami zdrowego rozsądku bez krzywdzenia innych. Czy to dużo?
Okazuje się, że bardzo dużo
Żeby coś zmienić trzeba samemu zastanowić się ile postawiłem/am 6, ile 5, a ile 4 i wtedy dedukować dlaczego jest tak a nie inaczej.
Odnośnie wstawiania zdjęć. To sytuacja się trochę zmieniła ze względu na pandemię. Ale liczba wstawianych zdjęć w ciągu miesiąca wakacyjnego jest analogiczna do liczby sprzed roku.
Odnośnie liczby osób w serwisie to ze statystycznego punktu widzenia patrząc na to zagadnienie trzeba zauważyć, że od 1 maja do wczoraj w serwisie przybyło 69 galerii zdjęciowych, a ubyły 4. Łącznie w serwisie jest zarejestrowany 7766 osób posiadających swoje subdomeny i powoli to grono powiększa się.
Oczywiście szkoda każdej osoby, która odchodzi z serwisu, a przyczyny rezygnacji są bardzo różne.
Odnośnie zmian to obecnie znajdujemy się na etapie poszukiwania osoby, firmy, która na rozsądnych zasadach chciałaby się pobawić we wprowadzanie zmian w serwisie od strony informatycznej.
Mamy nadzieję, że te wyjaśnienia są wystarczające, ale gdyby tak nie było to prosimy o dalsze pytania i dziękujemy za sugestie.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024