Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 08-12-2022 11:22:08 Data edycji: 08-12-2022 11:24:28
Panie Sylwestrze doceniamy Pana zaangażowanie w ocenianie i nie mamy nic, a wręcz jesteśmy za tym, żeby korzystać z pełnej skali ocen. Nie wszyscy jednak są gotowi na specyficzny wydźwięk Pana komentarzy, więc byłoby wszystkim milej, gdyby Pan nieco stonował ich charakter, a wszystkim będzie przyjemniej
<br><br>
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 08-12-2022 12:44:44
Droga Redakcjo , bardzo malo komentuje a jesli juz to pisze na temat zdjecia a nie osoby ktora robbila zdjecie i nie pisze cytatow typu ,,odczep sie odemnie,,
Ciesze sie ze sie odezwaliscie bo moze czas najwyzszy zrobic cos z odwetami , bo nie wszyscy sa w stanie przyjac realna ocene co do zdjecia , wiec jakas uwaga lub wyjasnienia sie naleza
a tak apropo to proponuje przy wystawieniu oceny 1 i 2 gwiazdek komentarz z uzasadnieniem , bo wg WAszej skkali oceniania te 2 gwiazdki mowia ze zdjecie jest slabe , no i ja bym sie czegos nauczyl od tych wystawiajacych po jedneh gwiazdce :
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 08-12-2022 13:12:58
Obowiązkowe komentarze nie mają sensu, bo będzie można wpisać np. no bo tak ... i to nic nie wnosi.
Pracujemy nad rozwiązaniem dalej idącym i będziemy wdzięczni za zmiękczenie dosadności komentarzy krytykowanych zdjęć. To zabawa i nie chcemy zrobić z tej drobnej rywalizacji kolejnej wojny internetowej, co nie oznacza, że mamy bezsensownie wstawiać 6 na prawo i lewo. Ktoś kiedyś powiedział: " Prawdziwa sztuka krytyki się nie boi", a wszystkie zdjęcia wstawiane do serwisu są małymi bądź większymi dziełami sztuki, te małe kiedyś będą wielkie, a każdy gdzieś musi zacząć. Najważniejsze, żebyśmy mieli ochotę fotografować i dzielić się swoimi emocjami zawartymi w obrazie. Wszyscy wolimy być chwaleni, a nie krytykowani, tak już nasza ludzka natura
A czasami warto wydrukować jest własne zdjęcie w dużym formacie. To nam naprawdę "powie", w którym miejscu fotograficznego świata jesteśmy.
Do usłyszenia na łamach kolejnego wydania Foto-Kuriera 12/22, które będzie na rynku po 18 grudnia. Życzymy udanych zdjęć.<kawa><herbata>
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 08-12-2022 13:45:57 Data edycji: 08-12-2022 13:47:17
O prawda , mi mowili zebym wydrukowal 1000 szt i probowal to sprzedac ))))) wtedy sie dowiem jaka wartosc ma zdjecie lub czy bym chcial miec te zdjecie na scianie
<br>
<br> takie komentarze typu,, bo tak,, , odrazu ban na 30 dni ,to swiadczy tylko o odwecie i niewiedzy oceniajacego wystawiajac ocene niska powinno sie uzasadnic , swiadczy to rowniez o wiedzy fotograficznej
<br>
<br>Chcecie zeby uzywac pelnej skali ocen , ok , ale tez pilnujcie odwetow , jak na to nie bedziecie zwracac uwagi to caly czas beda sypac sie tylko 6 , nikt nie postawi nizszej oceny bojac sie o odwet , skupcie sie na odwetach a z czasem pojawia sie odpowiednie oceny do odpowiiedniego zdjecia
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 10-12-2022 17:01:06
Droga Redakcjo, a może rozważyć pomysł podzielenia gwiazdek na "kompozycja", "kreatywność", "technika" i zmniejszyć ilość gwiazdek. Np jedna, dwie lub trzy gwiazdki na kompozycję, jedna, dwie lub trzy gwiazdki na kreatywność, jedna, dwie lub trzy gwiazdki na technikę. Czyli minimalna ocena 1*3=3 i maksymalna ocena 3*3=9 Wtedy osoba oceniana będzie wiedziała za co ma niską ocenę, a osoba oceniająca będzie musiała dostosować oceny do fotografii. Np ktoś ustrzeli Yeti w obiektyw na biegunie, umieści Yeti w mocnym punkcie, a horyzont umieści na 1/3 kadru ale zdjęcie będzie np nieostre lub zaszumione, wtedy za kompozycję 3 gwiazdki, za kreatywność trzy gwiazdki, za technikę jedna gwiazdka. A jak ktoś nie będzie się stosował to upomnienie, potem drugie i potem trzecie, a potem ban na miesiąc. Lub Redakcja i osoby upoważnione będą mogły ingerować w przyznane gwiazdki i edytować je. Taki, oto pomysł przyszedł mi do głowy Pozdrawiam Redakcję i Użytkowników
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 10-12-2022 18:16:22 Data edycji: 10-12-2022 18:21:57
Szanowna Redakcjo - proszę pohamować wypowiedzi pana Sylwestra bo zachowuję się skandalicznie . Dla mnie jak mnie określił to jest chamstwo .Jestem kobietą i nie życzę sobie takich słów jakich używa pan Sylwester ..... Jeżeli jestem tak jak mnie określił to nie życzę sobie , żeby oceniał moje zdjęcia . Mam nadzieje że Redakcja pohamuje dyskusje Panów bo one i tak nic nie wnoszą .
<br>Pozdrawiam .....
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 10-12-2022 18:38:57
Z całym szacunkiem dla Pani, ale co miała Pani na myśli pisząc "Panów" w liczbie mnogiej? Tzn Pan Sylwester i kto jeszcze? Bo chyba nie mnie miała Pani na myśli, a innego pana tu nie widzę. Redakcja swojego czasu pytała o propozycje ulepszenia tegoż Portalu. I moja wypowiedź odniosła się jedynie do pomysłu jaki mi przyszedł do głowy.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 12-12-2022 21:27:30
Droga redakcjio!!!!!!!!!!!!!!! bedziemy tak tolerowac odwety ? czy zrobi redakcja cos z tym ? rozumiem ze moze cos zle zrobilem wiec poprosilem o uzasadnienie swojej oceny , jakies wskazowki
wiecej nie bede pisal na ten temat tylko podam link
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 13-12-2022 21:18:34
Droga redakcjio!!!!!!!!!!!!!!! bedziemy tak tolerowac odwety ? czy zrobi redakcja cos z tym ? rozumiem ze moze cos zle zrobilem wiec poprosilem o uzasadnienie swojej oceny , jakies wskazowki
wiecej nie bede pisal na ten temat tylko podam link
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 18-12-2022 11:49:55
Foto Kurier zawsze będzie miał specjalne miejsce w moim sercu, wszak jest to pierwszy portal na którym się zarejestrowałem i tak wiele nauczyłem. Nawet wszedłem dziś na swój profil aby sprawdzić kiedy to było, a było to 13 lat temu
Poczytałem większość Państwa wypowiedzi na forum i wręcz nawet z niektórymi wypowiedziami mogę się utożsamić gdyż sam wytaczałem najcięższe działa aby "zrobić porządek z tymi ocenami" ;) ;) ;)
Pamiętam, jak przez 99% miesiąca zajmowałem pierwsze miejsce w konkursie miesiąca i w ostatniej chwili ktoś śmiał mi wystawić ocenę niższą niż 6 gwiazd wyglądało to podobnie jak teraz tutaj...
niestety, nie ma idealnego rozwiązania na ocenę zdjęć, oceniania poszczególnych opcji jak kompozycja, światło itd zniechęci jeszcze bardziej do oceny bo niestety będzie potrzeba więcej czasu by ocenić zdjęcia a tego w dzisiejszym świecie brakuje najbardziej. Zawsze znajdzie się ktoś kto źle oceni nasze zdjęcie i tego nie uzasadni... często przerabiałem takie sytuacje, ale one nas tylko mogą umocnić. Najważniejsze, to nie poddawać się i nie pozwolić by takie sytuacje przysłoniły nam to co najważniejsze: ZABAWĘ Z FOTOGRAFII.
wiem, że nie jest tak łatwo przyjąć to do wiadomości bo wtedy sam czegoś takiego bym nie przyjął ale wierzcie mi... po takim czasie te gwiazdki i oceny to jedynie tło całej tej zabawy, pstryknięcie zdjęcia i uczucie szybszego bicia serca na widok efektu na wyświetlaczu i przejście w głowie myśli "to jest to" nie równa się nawet z 6 gwiazdkami. Nastawienie? Pstrykać, pstrykać i pstrykać, reszta to tylko gra a jak będziemy się w tym rozwijać to nagrody, publikacje, oceny i inne tego typu pojawią się same i prędzej niż sobie to wyobrażacie!
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 23-12-2022 12:40:05
Łukasz Pietrzak upomnieniem a jak nie pomoze to zawieszeniem na np tydzien a jak nie pomoze to na miesiac , jak prosze o komentarz co poprawic to odpowiedzi nie dostaje co jest zle , co poprawic .
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 23-12-2022 13:17:01
ok, to teraz trzeba ustalić czym jest odwet...
bo widzi Pan, to że otrzyma Pan niższą ocenę niż Pan oczekuje nie czyni jeszcze odwetem, to że osoba nie odpowiada na prośbę o komentarz do oceny również nie jest odwetem... jeśli miałbym każdemu z osobna uzasadniać dlaczego taka a nie inna ocena musiałbym poświęcić na to dość sporą część czasu prawda?
sytuacja w której dajemy niską ocenę komuś i ten ktoś również odwdzięcza się niską oceną w naszym mniemaniu możemy wtedy nazwać odwetem, jednak osobom z zewnątrz tego zdarzenia ciężko ocenić czy jest to faktycznie odwet... ot po prostu niższa ocena zdjęcia.
dopytuję o to reakcję redakcji Pana bo zastanawiam się w jaki sposób i na jakiej podstawie mogłaby redakcja stwierdzić iż jest to złośliwy odwet i faktycznie dana osoba zasługuje na "bana". Rozumie mnie Pan prawda? tak jak złośliwy komentarz jest namacalny bo widnieje tak z samej niższej oceny ciężko wyciągnąć ten odwet.
Znam takie sytuacje z doświadczenia, również z tego portalu... ale niestety nie ma dobrego lekarstwa na to, po prostu trzeba robić swoje a nasze prace prędzej czy później same się obronią. Proszę mi wierzyć, Redakcja przegląda wiele naszych prac i doceniają je (np. wydrukiem w miesięczniku) pomimo że nie ma ich w czołówce fotografii miesiąca.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024