Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ

Re: Ocena zdjęć na portalu

Autor posta:
Alicja Ziętek
Komorów

Wątków: 0
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu
Data dodania: 06-08-2020 11:31:02

Z ustaleń z subdomeny z najwyższą ilością odsłon wynika, że obecnie jest aktywnych 87 użytkowników a 113 nieaktywnych w tym dwóch użytkowników nie ma w ogóle zdjęć - nie ma co oglądać (nie powinni być na liście)

Słusznie spostrzegłam, że dużo osób, które znałam już nie wstawia swoich zdjęć do galerii Z subdomeny tej wynika że od 2018 r., nieaktywnych jest 41 użytkowników ( w tym 16 -tu od 2019 r ) -nie widzę w tym żadnego związku z koronawirusem

Ponadto zaobserwowałam , że każde otwarcie i  natychmiastowe zamknięcie subdomeny bez oglądania zdjęć daje 1 punkt .Dziś dla zabawy prześledziłam 200 subdomen ,podarowałam po 1 punkcie dla każdego użytkownika z listy. a więc jest możliwość nabijania sobie licznika - bez sensu jest ta zakładka.
Z faktami się nie dyskutuje.

Zabawa to jedno (pozytywne odprężenie), ale z drugiej strony ( psychologicznie) to nauka, kontakt z przyrodą, rywalizacja i poznawanie swoich możliwości - tego nie można bagatelizować - a o to powinna dbać Redakcja. Dzięki Galerii przybywa potencjalnych klientów i o tym też trzeba pamiętać.
Potrzebne są duże zmiany i nowy pomysł na Galerię.
Pozdrawiam

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Wątków: 6
Data dodania: 06-08-2020 12:27:03

Szanowna Pani Alicjo

Nie wszystko chyba Pani należycie zinterpretowała jeśli chodzi o naszą odpowiedź i nie wszystkie Pani stwierdzenia są prawidłowe. Dlatego postaramy się raz jeszcze doprecyzować naszą wypowiedź.

Napisała Pani:

"...Z ustaleń z subdomeny z najwyższą ilością odsłon wynika, że obecnie jest aktywnych 87 użytkowników a 113 nieaktywnych w tym dwóch użytkowników nie ma w ogóle zdjęć - nie ma co oglądać (nie powinni być na liście)..."

Nie bardzo wiemy skąd Pani wzięła takie dane. Dlatego trudno nam się odnieść co do ich prawdziwości

Napisała Pani

"...Słusznie spostrzegłam, że dużo osób, które znałam już nie wstawia swoich zdjęć do galerii Z subdomeny tej wynika że od 2018 r., nieaktywnych jest 41 użytkowników ( w tym 16 -tu od 2019 r ) -nie widzę w tym żadnego związku z koronawirusem..."

Nasza odpowiedź dotyczyła okresu od 1 maja 2020 roku tzn. momentu od którego Pani powróciła do serwisu. Bez względnie na przestrzeni ostatnich ponad 2 lat wiele się zmieniło zarówno w serwisie jak i na świecie. Proszę uważnie wczytać się w naszą odpowiedź.

Napisała Pani

"...Ponadto zaobserwowałam , że każde otwarcie i  natychmiastowe zamknięcie subdomeny bez oglądania zdjęć daje 1 punkt .Dziś dla zabawy prześledziłam 200 subdomen ,podarowałam po 1 punkcie dla każdego użytkownika z listy. a więc jest możliwość nabijania sobie licznika - bez sensu jest ta zakładka.
Z faktami się nie dyskutuje..."

Każda odsłona zdjęcia jest zliczana. Jeśli ktoś ma czas i chce mu się bez sensu odświeżać stronę to jego wola. Co ma to wspólnego ze zdrowym rozsądkiem? Niewiele

Jest to jedna ze statystyk zliczanych i wyświetlanych w serwisie.

Napisała Pani

"...Potrzebne są duże zmiany i nowy pomysł na Galerię..."

Galeria i rozsądek jej uczestników bronią się same. Jeśli Pani zdaniem potrzebne są zmiany to mu jesteśmy otwarci, czekamy na konkretne propozycje

Pozdrawiamy

Redakcja

Autor posta:
Alicja Ziętek
Komorów

Data dodania: 07-08-2020 12:48:21

Ja : " .... mało jest dziennych i tygodniowych wejść na zdjęcia, ubyło też cennych fotografów na których zdjęciach można było się wzorować i uczyć ".
- Co do tego zdania - Pan mnie nie zrozumiał. Widzę nowych użytkowników i to nie budzi wątpliwości. Ja odnosiłam się do przeszłości ( mojej przerwy) a nie teraźniejszości, dlatego starałam się dowieść , że  moje spostrzeżenia są słuszne ( podałam statystyki ). Cytuję : "...Słusznie spostrzegłam, że dużo osób, które znałam już nie wstawia swoich zdjęć do galerii ". Z subdomeny tej wynika że od 2018 r., nieaktywnych jest 41 użytkowników ( w tym 16 -tu od 2019 r ) ... "
- Nadal uważam , że  nie ma to związku z koronawirusem. Przeciwnie jest to nadarzająca się okazja, by serfować w internecie a w tym na portalu Foto-Kuriera. Sezon urlopowy to co innego...

Pisze Pan : " Nie bardzo wiemy skąd Pani wzięła takie dane. Dlatego trudno nam się odnieść co do ich prawdziwości "

- Z pana słów wynika, że nikt nie sprawuje pieczy nad Galerią. Ja po prostu weszłam bez logowania się na  załącznik |" Najczęściej odwiedzane subdomeny ". Kolejno wchodziłam na każdą z nich od  pozycji 1 do 200 użytkowników umieszczonych na liście . Sprawdzałam kiedy ostatnio się logowali i kiedy ostatnio byli aktywni. Tym to sposobem wzięłam takie dane i każdy otrzymał ode mnie dodatkowy 1 punkt. Zebranie statystyki zabrało mi tylko jeden wieczór i  pozostawiłam w sumie 200 pkt . Każdy może wejść bez logowania; użytkownik i nie użytkownik (obcy).

Pisze Pan ; " Wystarczyłoby, żeby 10 osób spośród ponad 7000 mających swoje galerie w serwisie zaczęło wystawiać oceny zgodnie z zasadami zdrowego rozsądku bez krzywdzenia innych. Czy to dużo ? "

- Nie dużo, ale te przysłowiowe 10 osób niech ma szansę dotrzeć do wszystkich aktywnych uczestników ( nawet tych z poza list w załącznikach) z pośród 7000 tysięcy ( a nie jak leci). Kwestia ocen wystawianych przez innych użytkowników do mnie nie należy. Być może dla niektórych to tylko (zaznaczam tylko) zabawa i nie ma dla nich znaczenia zdjęcie. Myślę, że Pan przyzna rację, iż  wolno im. Czego oczekiwać po amatorach jeśli swojej opinii pod zdjęciami nie pozostawiają profesjonaliści i moderatorzy ( powinni mieć nadany pseudonim, by ich galerie nie ucierpiały).

WADY: 1. " Galerie tematyczne" ; a ) sortuj wg. daty dodania..... otwierają się od daty starszej do daty obecnej ( powinno być odwrotnie tak jak w  subdomenie użytkownika.

b ) sortuj w/g autorów ......autorzy są ukryci i co teraz ?

2. Najczęściej odwiedzane subdomeny - zbyteczna .

MOJA RADA:
1. Sortowanie zdjęć należy zmienić a dobrą podpowiedzią niech będzie przykład zaczerpnięty z Allegro

2. Zamiast ; Najczęściej odwiedzane subdomeny ; powinno być ; Najczęściej aktywni użytkownicy - w/g wstawianych zdjęć , ocen, komentarzy ( np; Jacek Nowak do takich należy)

3. Uważam, że należy zachować zdjęcia wszystkich uczestników, ale należy oddzielić aktywnych od nieaktywnych by rywalizacja była sprawiedliwa . Ja mam wielki sentyment do uczestników ,którzy przestali być aktywni, ale niech ich liczniki do zdjęć ( zaznaczam do zdjęć) biją z innego załącznika. Aktywnym i Nowym użytkownikom należy się jakaś szansa. bo to oni stanowią nowy ciąg , mają decydujące zdania w sprawie zdjęć po przez ocenę i komentarze.

Wszystko jest proste i możliwe do wykonania a dostęp do świeżych zdjęć w " Galerie tematyczne " łatwiejszy (obecnie nie chce się tam wchodzić) - i o to wszystko mi chodziło.

Liczę na wprowadzenie zmian.

Pozdrawiam. AZ

Autor posta:
Bogna Jadżyn
Skórzewo

Wątków: 3
Data dodania: 08-08-2020 21:34:42

A to jeden z przykładów jak Panu Marcinowi zależało , żeby mnie wywalić z pierwszej 10 miesiąca - https://www.foto-kurier.pl/galerie/aktualne_zdjecie_miesiaca,,1,327414_1,p1,sloneczniki.html#czytaj . Nie jest to zresztą pierwszy raz . I to jest przykład rzetelnego , uczciwego i obiektywnego stawiania ocen . Zgadzam się w całości z Panią Alicją . Źle dzieje się na portalu a jestem już bardzo długo - 8 lat . Czas na zmiany i unowocześnienie portalu ........A może czas na usunięcie swojego konta na FK . ......<papa>
Pozdrawiam Redakcję i wszystkich moich przyjaciół - Bogna Jadżyn

Autor posta:
Alicja Ziętek
Komorów

Data dodania: 13-08-2020 09:32:48

Pisze pani Bogna:
" Czas na zmiany i unowocześnienie portalu ........A może czas na usunięcie swojego konta na FK . ......
Pozdrawiam Redakcję i wszystkich moich przyjaciół - Bogna Jadżyn"

W sprawie tego posta zapraszam na forum: "Zdjęcie miesiąca", na którym to odniosłam się do Pani słusznych pretensji. Pozdrawiam

Pozdrawiam Redakcję

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Wątków: 6
Data dodania: 01-09-2020 15:07:37

UWAGA! Od sierpnia 2020 roku o pozycji w konkursie miesiąca decyduje jedynie liczba punktów tzn. suma zdobytych punktów (gwiazdek) w danym miesiącu. Do sukcesu nie potrzebne są już same 6-ki. Jeśli zdjęcie dostanie np. 2 gwiazdki to i tak jakby ktoś dał od siebie 2 punkty i te dwa punkty powiększają ogólną sumę punktów. Nie trzeba się już będzie obrażać na kogoś za to, że postawił komuś 5 a nie 6 gwiazdek, gdyż 5 gwiazdek to aż pięć punktów za danym zdjęciem, a nie przeciw niemu.

Od sierpnia 2020 r. średnia ocen liczona jak wyżej nie jest podstawą do zajęcia miejsca w konkursie miesiąca, a jedynie zwykłą daną statystyczną istotną dla 3 pierwszych osób.

Nowy system ma spowodować to, że każda ocena nawet ta najsłabsza będzie bardzo istotnia dla ocenianej pracy. Zdjęcie, które dostanie 6 szóstek i jedną jedynkę zajmie wyższą pozycję niż zdjęcie, które będzie miało 6 szóstek. Początkowa ocena techniczna pozostaje bez zmian. Zdjęcie biorące udział w konkursie musi mieś średnią większą niż 5.

Życzymy udanej zabawy i zdrowej rywalizacji.

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 07-11-2022 22:46:07

Witam
Wstawie tylko link

https://www.foto-kurier.pl/galerie/ostatnie,1,494602,s1,wrona-szara-na-nbsp-sledziku.html?ID_COMMENT=454190#comment-454190

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 08-11-2022 16:50:30

O Matko Boska i Wszyscy Święci razem wzięci. Tu też? Kopiemy się i opluwamy? Nie można normalnie oceniać fotografii. Fakt, pan Sylwester zwrócił uwagę autorowi zdjęcia, że można by coś przy następnym ujęciu poprawić. Centralny kadr nie jest najlepszym pomysłem, ale nie oznacza to, żebyśmy się bili po łbach. Poza tym same "szóstki" pod fotografią? A co z fotografiami, które wywołują efekt "wow", z prawdziwymi, pięknymi fotografiami. Im trzeba by "ósemki" chyba dawać. Czy to się kiedyś skończy? Ta wieczna walka i zasada "ja tobie, a ty mnie". Ludzie, ogarnijcie się i zacznijcie oceniać fotografie, a nie ludzi. Jak będziemy się bić po łbach, to sami zniszczymy ten portal. Droga Redakcjo, chyba czas coś z tym zrobić, bo to nie prowadzi do niczego dobrego. Może czas porozmawiać z ludźmi i wyciągnąć jakieś wnioski.

Autor posta:
Tomasz Wiśniewski
Gdańsk

Data dodania: 08-11-2022 19:59:52

Panie Tomaszu, nieakceptowalny sposób oceniania innych przez pana Cwalińskiego został zauważony nie tylko przeze mnie ale i przez innych ocenianych. Sygnalizowałem i pisałem o tym do Redakcji. Proszę najpierw przeanalizować oceny pana Cwalińskiego żeby pisać o mnie. Nie chciałbym utwierdzić się w przekonaniu żeś Pan i Redakcja jest ministrantem Cwalińskiego. niestety czasami naciągana guma pęka i ktoś wali z pięści. Może to uzdrowi relacje i da kopa do zmiany systemu oceniania?
Pozdrawiam
Tomasz Wiśniewski

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 08-11-2022 21:00:22
Data edycji: 08-11-2022 21:01:08

moje oceny sa obiektywne tylko czesc ludzi lubi sobie wzajemnie sie dowartosciowac , widac to po nasprawde dobrych zdjeciach gdzie nie przekraczaja nawet 10 ocen , a byle gniot ma po 15 i wiecej zlotych gwiazdek.6 gwiazdek zostawiam dla naprawde dobrych prac , jeszcze 1 gwiadki nie dawalem ale mysle ze czas zaczac uzywac pelnej skali ocen. <br> <br>obrazac to ty mozesz swoje dzieci a nie mnie!!!!!!!!!!!!!!

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 08-11-2022 21:10:59

to jest zdjecie WG mnie na 6

https://www.foto-kurier.pl/galerie/ostatnie,1,494672_30,p1,grzegorz-matla-torpeda-nadwodna.html#czytaj

porownujac zdjecie Tomasza Wiśniewskiego do tego zalinkowanego to powinna byc 1 . dalem 3 to jeszcze ma zale hahaha

za dwa dni zobaczymy ile ocen bedzie mialo te zdjecie , czy bedzie miec wiecej ocen od zdjecia p Wisniewskiego

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 08-11-2022 21:15:00

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,6096,494196_10,p1,rusalka.html

16 osob ocenilo , srednia 5.8 , ja sie pytam za co ??? ani pooprawne macro , ani odpowiednia perspektywa , ani odpowiednie swiatlo , czy to nie jest podejzane ?

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 09-11-2022 08:00:10

Panie Tomaszu, ja pana Sylwestra nie znam, odpowiedziałem tylko raz czy dwa na komentarz krytykujący u mnie, ale grzecznie. Po prostu wyjaśniłem perspektywę dlaczego taka, a nie inna. Skomentowałem ten post, dlatego, że przeszedłem tu z innego portalu na którym była zaciekła walka o ocenę fotografii. Dlatego poruszyło mnie to że i tutaj jest walka. A to, że ludzie dają "szóstki" na zdjęcia po prostu słabe, to fakt. Myślę, że Redakcja coś zaradzi w tym temacie. Panie Tomaszu, może warto by stosować podstawowe zasady fotografii. Np mocne punkty, po to zostały stworzone, gdyż odbiorca lepiej odbiera fotografię gdzie ptak jest w mocnym punkcie niż na środku fotografii. Linie horyzontu, pokazujemy to co ciekawsze, np 2/3 nieba jeśli coś tam się dzieje, albo 1/3 ziemi, jeśli jest ciekawsza. W portrecie oko na mocny punkt lepiej jest odbierane przez oglądającego. I wiele innych zasad, warto się z nimi zapoznać.

Autor posta:
Jan Szymankiewicz
Łódź

Data dodania: 09-11-2022 11:34:52

Innymi słowy Pan Cwaliński napisał, że użytkownicy portalu: Robert Król, dan leszek kołudzki, Janusz Maciuch, Ewelina Szerszeń, Wioleta Pawlak, Wiesław Jucha, Waldemar Ubermanowicz, Joanna Zbróg, Luiza Jarocka, Jacek Nowak, Zbigniew Nojek, Jan Szymankiewicz, Anna Wasilewska, Katarzyna Korzeniak, Dariusz Śliwiński to grupa ludzi, która (cytuję) "lubi sobie wzajemnie sie dowartosciowac", a których byle gnioty mają po 15 i więcej ocen 6-cio gwiazdkowych. Wymienione osoby oceniały zdjęcie Pana Wiśniewskiego, do którego zamieścił Pan link.
Chyba się Pan trochę zagalopował.

Autor posta:
Tomasz Wiśniewski
Gdańsk

Data dodania: 09-11-2022 12:37:39

Panie Janie - ma pan rację, dawno zauważyłem dziwne zaniżenia ocen Pana Cwalińskiego w stosunku do wymienionych wyżej przez Pana i u Pana również i to zaniżanie ocen przy dużej liczbie wysokich not - nie 2 czy 3 tylko 10, 15. Poza tym Pan Cwaliński unika oceniania naprawdę dobrych ujęć ptaków innych fotografów. Niestety widzę że Pan Tomasz Zaniewski również gra do tej samej bramki ponieważ nagle stał się skarbnicą wiedzy fotograficznej i na tej podstawie wali stosunkowo niskie oceny. Szkoda bo to zasmradza atmosferę i może spowodować odejścia uczestników. Ja wstawiam zdjęcia na Portal FK od wiosny 2014 roku z małą przerwą ale taka historia spotyka mnie dopiero w tym roku.

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 09-11-2022 12:40:50

Nie , nie zagolopowalem sie , z tych wszystkich oceniajacych te zdjecie tylko 4 osoby co maja wyzszy poziom fotografii i maja wieksza wiedze , reszta jest na tym samym poziomie fotograficznym z podobnymi bledami , wiec stad sa te oceny najwyzsze .Pan Jacek Nowak pod kazdym zdjeciem wstawia najwyzsza ocene i te same komentarze pisze , chyba chce byc nr 1 z najbardziej aktywnych uzytkownikow portalu , jeszcze nie spotkalem sie zeby postawil 5 gwizdek .

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 09-11-2022 12:43:01

to nie jest zanizanie ocen , skale mamy od 1 do 6 i obiektywnie oceniam , wstawiam tez 6 gwiazdek tam gdzie zdjecie na to zasluguje . Boli ??? ze jestem obiektywny ??? ze zdjecie nie dostalo 6 gwiazdek ? bo ono na nie nie zasluguje

Autor posta:
Adam Kot
Mszana

Data dodania: 09-11-2022 12:54:04

Panie Janie nie lubię uczestniczyć w takiej naparzance ludzkiej a na to się zanosi albo już jest to zjawisko, ale może wyjaśnię coś co tu na portalu wg mnie istniej. Nie koniecznie jest tu to tzw. TWA (towarzystwo wzajemnej adoracji), moim zdanie to raczej strach przed zemstą ocenianego, bo jak ktoś da mniej niż 6, to może też dostać niższą ocenę czyli mniej niż 6, a to oznacza iż nie będzie się piął w ocenie całkowitej i może mu zabraknąć tego jednego małego punkciku.
Niestety dzisiejsze czasy i promowana postawa człowieka i jego egocentryzm: gdzie tylko ja się liczę, nie przyjmuję konstruktywnej krytyki bo np. na facebooku mamy same lajki, superki i wow, oznacza iż tracimy podejście krytyczne, realistyczne do siebie.
Dodatkowo wszędzie się mówi (znam to z kursów zawodowych) iż błędów nie można krytykować, tylko wskazywać same dobre czynniki, to jest to droga do nikąd, utwierdzająca nas w narcyzmie, czyli jacy to my jesteśmy wspaniali.
Patrząc na portal i zdjęcia tu zamieszczanie nie wiele jest zdjęć zasługujących na 6, a 6 (celujące zdjęcie, wspaniałe) jest rozdawana jak cukierki dzieciom, a ocenami 5,4 też można zaistnieć i coś uzyskać i się nauczyć.

odsłon wątku: 9065
ZALOGUJ SIĘ
aby móc odpowiadać na forum!

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.070) / 0.058

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |