Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ

Re: Ocena zdjęć na portalu

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Wątków: 0
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu
Data dodania: 03-12-2022 06:20:45

TWA, odwetowcy byli, są i będą. Ja jak tu przyszedłem na ten portal, to każde moje zdjęcie było wysoko oceniane i najwyższą oceną. Ale jak ja zacząłem oceniać pełną skalą ocen, jaką Redakcja zaproponowała, to coraz mniej ludzi mnie odwiedza. No cóż, przynajmniej jestem sobą i nie sprzedaje się za gwiazdki. Fotografie traktuję poważnie i poważnie oceniam zdjęcia. Fotografia jest fajna i daje wiele radości, nawet podczas zabawy w domu i miło jest podzielić się z kimś swoją pracą. Ale z tego co widzę, na każdym portalu fotograficznym tak jest. Proponuję, aby Redakcja miała możliwość ingerowania w wystawione oceny i ewentualne usunięcie, jeśli uzna, że to odwet. Jeżeli jest problem braku czasu i braku ludzi do tej czynności, to proponuje powołać chętnych, którzy by pomogli by w tej pracy.

Autor posta:
Agnieszka Piekarska
Mielec

Data dodania: 03-12-2022 09:28:13

Ja przyjęłam zasadę, że jeżeli ktoś nie jest gotowy na pełną skalę ocen, daję 6 albo 0. A jeżeli sam używa sześciu gwiazdek, znaczy, że jest gotowy na każdą ocenę.
Dlatego można podzielić galerie, albo zmienić zasady ocen

Zajadłe dyskusje które mają ostatnio miejsce na FK, sprawiają, że coraz mniej chętnie się tu zagląda.

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 03-12-2022 11:15:19
Data edycji: 03-12-2022 11:16:21

Agnieszka Piekarska jak ktos uzywa pelnej skali ocen to nie mam wcale zalu , ale jak ktos tylko pod moimi zdjeciami uzywea pelnej skali ocen to to jest zwykly odwet . pokaz mi chodz jedna osobe ktora u mnie ocenila zdjecie gdzie wstawila jeszcze nizsze oceny nic 6 <br><br> <br><br> Tomasz Zaniewski dokladnie tak

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 03-12-2022 11:48:58

Agnieszka Piekarska jeszcze raz napisze ; jak uzywasz calej skali ocen pod WSZYSTKIMI ZDJECIAMI to nie mam zalu bo dzielisz zdjecia na dobre , bardzo dobre slabe , bardzo slabe , ale jak wszedzie stawiasz 6 a przyjdziesz do mnie i postawisz jeden lub 3 to to jest odwetem ,

podac przyklady ?

Autor posta:
Agnieszka Piekarska
Mielec

Data dodania: 03-12-2022 11:49:30

Sylwestrze, a więc z tego co piszesz wychodzi, że każda ocena ponizej 6 u Ciebie jest odwetem.
Jak oceniać, skoro u innych użytkowników zdjęcia ptaków mogą mi się podobac bardziej? Może są zrobione w ciekawszej scenerii albo sytuacji? Więc jaką skalą je ocenić?

Myślałam, ze jesteś otwarty na oceny niższe, które z rzadka, ale jednak też czasem stawiam. Przepraszam, pomyliłam się i nie będę Cię więcej oceniać.

Tak na margnesie, tak na forach, jak i w realu, poznaje się osoby, ktore fotografuja doskonale i nie mają potrzeby zarzucania swoimi opiniami na siłę, a wręcz potrafią w inny sposób zachęcić do dalszej pracy i doskonalenia umiejętności.

Do redakcji: A moze opcja do odhaczenia pod zdjeciem "zgadzam się na konstruktywną krytykę" pozwoliłaby trochę zapanować nad emocjami na portalu?

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 03-12-2022 12:10:58

Agnieszka Piekarska chyba sie nie rozumiemy , albo udajesz ze nie chcesz mnie zrozumiec ale ok nie podoba Ci sie moje zdjecie , postawisz 3 , inne Ci sie spodoba to postawisz 6 , tylko czy INNE ( NIE MOWIMY O PTASZKACH ) TYLKO czy inne to sa wszystkie zdjecia ???

ile ocen nizszych niz 6 postawilas ostatnio ??????????????? mi chodzi tylko o obiektywne ocenianie , moje zdjecia moga i 2 dostac , nie dbam o to , ale czy tak samo postawisz 2 pod innym gorszym zdjeciem ? czy je poprostu ominiesz ?

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 03-12-2022 12:21:33

Agnieszka Piekarska sprawdzilem Twoje ocenianie zdjec , i nie zauwazylem zebys postawila 5 lub jeszcze nizszej oceny tak wiec o czym my dyskutujemy ?? zacznij uzywac pelnej skali ocen i mozesz zaczac odemnie ale zacznij wstawiajac wszystkim 6 obrazasz Autorow tych dobrych prac a chyba potrafisz rozroznic dobra fotografie od kiepskiej ? Pod tymi kiepskimi tez sie ocenia na 6 ale oceniaja je Ci co takie same fotki robia a ze ich jest duzo to czasami ta kiepska fotka ma wieksze notowania od dobvrej fotki

chcesz przyklady ? z kazdej tematyki moge podac Ci przyklad

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 03-12-2022 12:37:24
Data edycji: 03-12-2022 12:38:33

fotografia dziecko <br> <br>https://www.foto-kurier.pl/galerie/ostatnie,193,496072_17,p1,tadeusz-gomolka-szachista.html#czytaj <br> <br>https://www.foto-kurier.pl/galerie/kzdjecie,77,303293_4,p1,adam-widowski-milenka.html <br> <br>fotografia kwiaty <br> <br>https://www.foto-kurier.pl/galerie/ostatnie,1,496283_17,p1,slawomir-rog-.html#czytaj <br> <br>https://www.foto-kurier.pl/galerie/ostatnie,449,495761_39,p1,elwira-wisniewska-.html#czytaj <br> <br> i tak w kolko moge pokazywac roznice zdjec a oceny takie same , malo tego ze takie same to to gorsze fotografie maja wiecej ocen niz te dobre

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 03-12-2022 13:33:53

Panie i Panowie Myślę, że ta dyskusja nie idzie w dobrym kierunku. Racja jest jak .... Każdy ma swoją. Czasem można źle zinterpretować czyjąś wypowiedź i inaczej zrozumieć. Wiem o co chodzi p. Agnieszce i p. Sylwestrowi. Ten temat jest bardzo trudny i łatwo o pokłócenie się. Szkoda, że fotografia dzieli, a nie zbliża ludzi. Problem nadmiernych "szóstek" jest, bo i Redakcja to widzi. Miejmy nadzieję, że coś zaradzi na to. Ja Wam podam przykłady, ale nie w linkach, może zrozumiecie. Pan Sylwester nie raz wystawił mi trójkę, a ja nie mam do niego żalu, widocznie zdjęcie nie było aż takie dobre. Inni dawali szóstki, ale z tego co zauważyłem, to wszystkim dają szóstki. Pan Sylwester też nie raz pod zdjęciem napisał radę co można by zmienić. Czasem Miejsce jest jakie jest i jak sfotografowałem latającego pieska na tle muru, to wiem, że zdjęcie za tło dostanie niższe noty, jednak miejsca nie miałem okazji wybrać, ale godzę się z ta oceną. Gdybym sfotografował latającego pieska w pięknym świetle (było pochmurno) na tle pięknych kwiatów lub drzew z pięknym bokehem to by miało wyższe noty. Także oceniajmy się obiektywnie, ale grzecznie. Faktem jest, że przykro się robi jak ktoś ocenia zdjęcie ewidentnie złe pod każdym względem wyżej, niż zdjęcie dobre. Ludzie to takie dziwne istoty, że nie potrafią się porozumieć, a wolą się kłócić. A może spróbować by zrozumieć osobę i jej wypowiedź i jakoś dojść do porozumienia. Po co sobie na siłę robić wrogów?

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 03-12-2022 13:44:57

inaczej by wygladala rozmowa w realu , moze ktos mnie zle odbierac ale ja zlego nastawienia nie mam , ja kocham rozmawiac o fotografii i nie maam zalu do nikogo , a ze ktos mojej pisowni nie zropzumie to wieem ze to jest moja wina usmieszki w moich wypowiedziach swiadcza o tym ze nie jestem wrogoi nastawiony

Tomasz , co do Twojego zdjecia to to nie jest wytlumaczenie , pies jest zwierzeciem domowym i na spacer codziennie sie z nim wychodzi , wiec mozna to wszystko dobrze zorganizowac , i tlo i swiatlo i perspektywe , namowilem znajomego co ma psa na sesje , wiec bede mial okazje pofocic psine miejsce juz mam , jedynie dzien i ladne slonce potrzebuje

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 03-12-2022 14:30:41
Data edycji: 03-12-2022 14:38:09

Sylwestrze, to nie mój piesek, to był zlot Bigielków, takie cotygodniowe spotkania z właścicielami psów tej rasy w określonym, wynajetym miejscu, zawsze w tym samym miejscu. Psy biegają jak szalone dookoła, a ja po prostu robię im zdjęcia w tym miejscu w którym biegają. To nie była sesja fotograficzna psów, tylko bardziej fotoreportaż z tego miejsca. Zapraszam do oglądania Beaglówka w podwarszawskich Łomiankach https://portfolio.adobe.com/ea4fc3f5-a265-421d-bd6f-1c38ff024705/editor/beagle

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 03-12-2022 19:24:19

Jaki temat Ci teraz podsowam to glowa mala przeciez ty mozesz sie zapytac wlasciciela psa czy nie chce zdjec pieska mysle ze malo kto odmowi zdjec pupilkowi , Ty robisz za darmo w zamian za publikacje a wlasciciel jest zadowolony bo ma zdjecia swojego pupilka przetestuje to u siebie , zobaczymy ptaki juz mnie zaczynaja nudzic bo ciezko jest je zlapac w locie a za siedzace zdjecia ptakow dostaje tylko po jednej gwiazdce a jedna gwiazdka oznacza ze zdjecie jest bardzo slabe ))))))))))

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 03-12-2022 19:51:39

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,15242,490586,vs1,beagle-czika.html To jest moja osobista modelka. Czika, bigielek znajomej. Najczęściej jej robię zdjęcia. Na Beaglówce robię zdjęcia na stronę na Facebooku, żeby inni mogli pooglądać swoje pieski. Tutaj jest więcej zdjęć z Cziką oraz fotki z beaglówki https://beaglewmoimobiektywie.myportfolio.com

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 07-12-2022 20:31:37

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,15242,496478_0,p1,sikorka-bogatka.html Pytanie do Użytkowników i do Redakcji. Co w tym zdjęciu jest nie tak, co należy poprawić i czy to zdjęcie jest słabe. Pan Sławomir Róg, uważa, że to zdjęcie jest słabe. Poproszę Szanownego Pana Sławomira i sprecyzowanie swojego głosu i wyjaśnienie dlaczegóż to, to zdjęcie zasługuje na dwie gwiazdki.

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 07-12-2022 22:55:31

Tomasz Zaniewski dwie gwiazdki to nie jest zle ja mam u siebbie na zdjeciach po jedneh gwiazdce

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 08-12-2022 06:02:56

Ależ oczywiście. Jest to ocena. Ja tylko liczę na to, że Pan Sławomir mi sprecyzuje co należy poprawić w tej fotografii, jeżeli tak nisko ją ocenia. Nie mam pretensji za niską ocenę, tylko liczę na fachowe wytłumaczenie i ewentualne wskazówki. Przecież Pan Sławomir nie jest na pewno odwetowcem i miał powody aby tak nisko ocenić tę fotografię.

Autor posta:
Sylwester Cwalinski
Lomza

Data dodania: 08-12-2022 11:12:48

Tomasz Zaniewski to samo ja napisalem pod zdjeciem , ale odpowiedzi nie uzyskalem

Czlowiek zawsze sie uczy , moze cos przeoczylem , zle zrobilem , wiec wskazowki sa zawsze mile widziane , ale napisal mi zebym sie tylko nie poplakal za oceny przez niego wystawiione

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 08-12-2022 11:17:52

Liczę na to, że Pan Sławomir jest poważnym człowiekiem i sprecyzuje swoją ocenę. A ja przy okazji się czegoś nowego nauczę.

odsłon wątku: 9063
ZALOGUJ SIĘ
aby móc odpowiadać na forum!

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.117) / 0.101

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |