Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 12:54:25
Panie Janie nie lubię uczestniczyć w takiej naparzance ludzkiej a na to się zanosi albo już jest to zjawisko, ale może wyjaśnię coś co tu na portalu wg mnie istniej. Nie koniecznie jest tu to tzw. TWA (towarzystwo wzajemnej adoracji), moim zdanie to raczej strach przed zemstą ocenianego, bo jak ktoś da mniej niż 6, to może też dostać niższą ocenę czyli mniej niż 6, a to oznacza iż nie będzie się piął w ocenie całkowitej i może mu zabraknąć tego jednego małego punkciku.
Niestety dzisiejsze czasy i promowana postawa człowieka i jego egocentryzm: gdzie tylko ja się liczę, nie przyjmuję konstruktywnej krytyki bo np. na facebooku mamy same lajki, superki i wow, oznacza iż tracimy podejście krytyczne, realistyczne do siebie.
Dodatkowo wszędzie się mówi (znam to z kursów zawodowych) iż błędów nie można krytykować, tylko wskazywać same dobre czynniki, to jest to droga do nikąd, utwierdzająca nas w narcyzmie, czyli jacy to my jesteśmy wspaniali.
Patrząc na portal i zdjęcia tu zamieszczanie nie wiele jest zdjęć zasługujących na 6, a 6 (celujące zdjęcie, wspaniałe) jest rozdawana jak cukierki dzieciom, a ocenami 5,4 też można zaistnieć i coś uzyskać i się nauczyć.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 12:57:45
to nie jest zanizanie ocen , skale mamy od 1 do 6 i obiektywnie oceniam , wstawiam tez 6 gwiazdek tam gdzie zdjecie na to zasluguje . Boli ??? ze jestem obiektywny ??? ze zdjecie nie dostalo 6 gwiazdek ? bo ono na nie nie zasluguje
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 14:09:04
Panie Adamie. Zgadzam się w pełni z Panem co do merytorycznej oceny sytuacji panującej na portalu. Przyjęta w regulaminie ocena zdjęć jest tylko z pozoru słuszna. Zakłada ona bowiem, że wszystkie te poboczne okoliczności, które Pan wymienia, nie istnieją. Takie założenie jest utopią. Stosowanie metody punktowej (gwiazdkowej) jest możliwe tylko tam, gdzie oceniany obiekt da się opisać wymiernymi parametrami. Zdjęcia nie da się sparametryzować. W takiej sytuacji pozostaje jedynie metoda stosowana zwykle w takich konkursach, mianowicie powołanie jury oceniającego prace. Zdajemy sobie jednak sprawę, że taki sposób oceniania zdjęć na portalu jest absolutnie nierealny. Niestety, ja osobiście nie potrafię podpowiedzieć jak zmienić sytuację.
Teraz co do ocen stawianych przez Pana Cwalińskiego. Ja osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń co do ilości gwiazdek, jakie mi wystawił. Ale obserwując oceny, które otrzymał Pan Wiśniewski widzę, że odbiegają one drastycznie od przyjętego i akceptowanej przez większość użytkowników portalu poziomu. Nie znajduje też w zdjęciach Pana Wiśniewskiego żadnego powodu, aby je tak nisko oceniać. Proponuję też, żeby sposób oceniania zdjęć przez innych użytkowników portalu pozostawił Pan w spokoju, bo Pańska ingerencja do niczego dobrego nie prowadzi.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 14:35:25
Panie Adamie. Pan mnie żle zrozumiał. Ten cały drugi akapit skierowany był do Pana Cwalińskiego. Jeśli Pan zrozumiał, że krytyka ma jakikolwiek związek z Pana postem, to najmocniej przepraszam.
Pozdrawiam serdecznie i ubolewam, że doszło do nieporozumienia z mojej winy,
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 14:44:05
Panie Sylwestrze. Ja osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń co do ilości gwiazdek, jakie mi Pan wystawił. Ale obserwując oceny, które otrzymał Pan Wiśniewski widzę, że odbiegają one drastycznie od przyjętego i akceptowanego przez większość użytkowników portalu poziomu. Nie znajduje też w zdjęciach Pana Wiśniewskiego żadnego powodu, aby je tak nisko oceniać. Proponuję też, żeby sposób oceniania zdjęć przez innych użytkowników portalu pozostawił Pan w spokoju, bo Pańska ingerencja do niczego dobrego nie prowadzi.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 15:55:18
Szanowni Panowie, widzę, że ludzie jednak maja problem ze zwykłym dogadaniem się. Otóż udzieliłem się wcześniej w tej rozmowie i padło moje nazwisko, cytuję "...również gra do tej samej bramki ponieważ nagle stał się skarbnicą wiedzy fotograficznej i na tej podstawie wali stosunkowo niskie oceny. Szkoda bo to zasmradza atmosferę i może spowodować odejścia uczestników". Otóż wyjaśniam. Nie jestem skarbnica wiedzy, tylko staram się zachować zasady kompozycji kadru i to samo sugeruję innym fotografom. Na tej podstawie też oceniam fotografię. Pan Sylwester i Pan Adam stawiają mi niskie oceny na moje fotografie, ale widocznie nie są aż tak dobre. Jak by co jestem otwarty na krytykę, może czegoś się nauczę. ewentualnie wyjaśnię dlaczego tak a nie inaczej. Nie mam też do nich o to żadnego żalu. Jeżeli chodzi o grę do jakiejś bramki, to informuję, że ja nie gram w tej grze. Jestem tu aby podzielić się z Wami moimi fotografiami, żeby nauczyć się czegoś i oglądać Wasze zdjęcia.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 16:45:36
Panie Tomasz Zaniewski moje oceny bardzo niskie zazweyczaj sa oparte komentarzem , owszem bywa tak ze i zbytrnio nie mam czasu na rozpisywanie sie ale wystarczy popatrzec na inne zdjecia by wiedziec ze dane zdjecie jest .. jak to napisac hmm kiepskie ? slabe ? zeby czegos sie nauczyc nie wystarczy robic zdjecia , trzeba ogladac inne prace , analizowac , a nie tylko wlozyc swoje zdjecie i sie wylogowac i byc zadfowolonym
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 19:20:43
Ja tylko jeszcze chciałbym napisać Panom, którzy oburzają się za niskie oceny, że taki pan Sylwester, pan Adam i inni Userzy, którzy obiektywnie oceniają fotografie, jak będą mieli wystawić komuś np 3 gwiazdki to ze względu na święty spokój, nie wystawią żadnej. Ja np osobom, którzy dają mi notorycznie 6 gwiazdek, jak widzę zdjęcie słabe to nie oceniam w ogóle w obawie na ich reakcję, bo się obrażą, lub zaczną może pisać przykre rzeczy na mnie na forum. Lepiej siedzieć cicho. Ale, kiedy Wy ludzie zrozumiecie, że 1, 2, lub 3 gwiazdki to jest z matematycznego punktu widzenia, który nalicza tutaj sumę gwiazdek, to jest więcej niż 0. 1>0, 2>0, 3>0. Tak trudno to zrozumieć? Czy lepiej się lać po łbach na forum i psuć atmosferę?
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 20:04:42
Panie Tomaszu, tzn, że ja głupi jestem. Pan Sylwester daje mi po 4 gwiazdki pod zdjęciami, a ja mu dzwonki nosze. To coś ze mną nie tak. No, ale skoro Pan tak uważasz, to żyj Pan sobie w tym przekonaniu. Chyba tylko ja na tym portalu jestem ministrantem człowieka, który miernie ocenia moje fotografie. Zwariowałem. Ech, nie chce mi się już tu pisać, bo to jak "krew w piach". Mam nadzieje tylko, że redakcja zrobi z tym porządek.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 20:45:35
Panie Tomaszu - po pierwsze zachowuje się Pan identycznie jak Cwaliński - więc proszę nie mieć pretensji o wnioski wyciągane z takiego zachowania i intencje - zauważy to przeciętny użytkownik FK,
- po drugie proszę Panów nie zachowujcie się jak rozkapryszone bachory w szkole podstawowej, które skarżą do "Pani=REDAKCJA" w celu osiągnięcia swoich racji, Jaki porządek ma zrobić Redakcja waszym zdaniem? zablokować moje konto ( co już robiła na skutek takich działań) czy konta innych Waszych oponentów? Przypominam Wam i REDAKCJI, że to Panowie sieją cały ferment zmuszając nas do działań obronnych, bo fotografia jako dziedzina sztuki nie szufladkuje się do ścisłej punktacji a Panowie jak i ja nie jesteście profesorami wydziału fotografii. REDAKCJI pozostawiam tego ocenę ostateczną - ale większość oceniających zachowuje się tak jak ja a nie jak Panowie Zaniewski i Cywiński. Mam nadzieję że to większość jest siłą sprawczą FK.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 20:55:23
Pytasz o porządek jaki Redakcja ma zrobić? Bardzo proszę się zapoznać z lekturą https://www.foto-kurier.pl/forum/topic-163-1-91-zdjecie-miesiaca.html Działania są już podjęte. Skończy się dawanie wszystkim jak leci szóstek. Na inne pana wypowiedzi nie będę się już wypowiadał. Skoro Redakcja pana blokowała, to widac miała powody, a pan niczego się nie nauczyłeś.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 09-11-2022 21:11:54
Panie Janie nie lubię uczestniczyć w takiej naparzance ludzkiej a na to się zanosi albo już jest to zjawisko, ale może wyjaśnię coś co tu na portalu wg mnie istniej. Nie koniecznie jest tu to tzw. TWA (towarzystwo wzajemnej adoracji), moim zdanie to raczej strach przed zemstą ocenianego, bo jak ktoś da mniej niż 6, to może też dostać niższą ocenę czyli mniej niż 6, a to oznacza iż nie będzie się piął w ocenie całkowitej i może mu zabraknąć tego jednego małego punkciku.
Niestety dzisiejsze czasy i promowana postawa człowieka i jego egocentryzm: gdzie tylko ja się liczę, nie przyjmuję konstruktywnej krytyki bo np. na facebooku mamy same lajki, superki i wow, oznacza iż tracimy podejście krytyczne, realistyczne do siebie.
Dodatkowo wszędzie się mówi (znam to z kursów zawodowych) iż błędów nie można krytykować, tylko wskazywać same dobre czynniki, to jest to droga do nikąd, utwierdzająca nas w narcyzmie, czyli jacy to my jesteśmy wspaniali.
Patrząc na portal i zdjęcia tu zamieszczanie nie wiele jest zdjęć zasługujących na 6, a 6 (celujące zdjęcie, wspaniałe) jest rozdawana jak cukierki dzieciom, a ocenami 5,4 też można zaistnieć i coś uzyskać i się nauczyć.
Temat postu: Re: Re: Ocena zdjęć na portalu Data dodania: 10-11-2022 10:12:24
WOW!!!!!!!!!!!! Mam fana ktory zaczal obiektywnie oceniac mam nadzieje ze wiecej osob zacznie tak robic ,Kazdy z nas wystawiajac zdjecie decyduje na krytyke , ja nie obrazam nikogo tak jak robi to p Wisniewski , ja widze zdjecie i je komentuje , komentuje obraz a nie osobe i sobie nie zycze obrazania mnie!!!!!!!!!! jak widzisz w moich zdjeciach bledy to napisz je , ja z checia je przeczytam i przeanalizuje , baaa nawet ppoprawie bo nikt nie jest nieomylny , ale NIE OBRAZAJ LUDZI PANIE WISNIEWSKI!!!!!!!!!!!
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024