/ wszystkie zdjęcia testowe Góry, owce, pasterze i magia znikającego świata na warsztatach z Akademią Nikona![]() Jak z amatora fotografii stać się fotoreporterem? Przede wszystkim wyjść z perfekcyjnie oświetlonego studia i poszukać tematów do zdjęć na zewnątrz. Na przykład na górskiej hali i w ciemnej, zadymionej bacówce. Akademia Nikona zaprasza w Pieniny na warsztaty z dokumentalistą Krystianem Bielatowiczem.
![]() fot. Krystian Bielatowicz: Owce są źródłem wełny, mleka i mięsa. Do obowiązków juhasa należy całodobowa opieka nad owcami, ich wypasanie, strzyżenie oraz dojenie. Owce strzyżone są dwa razy w roku. Dojenie odbywa się 2 razy dziennie, o 4 rano i o 3 po południu. Z jednego dojenia uzyskuje się 4-5 wiader mleka, każdorazowo towarzyszy temu wyrób oscypka, buncu i żętycy. Oscypki wędzone są 3 dni.
![]()
![]() fot. Krystian Bielatowicz: Obecne pokolenie juhasów wydaje się być tym ostatnim. Młodzi ludzie nie garną się już do ciężkiej pracy na halach, uciekają do miast.
Fotografowanie osób przy pracy w ich naturalnym otoczeniu różni się od pracy z wynajętymi do sesji modelkami. Równie ważne co umiejętności techniczne jest nawiązanie kontaktu z ludźmi, tak by zabrali fotoreportera w podróż do swojego świata. – Cechami fotografa reportażysty powinny być komunikatywność i otwartość oraz nieograniczone możliwości przystosowania się do warunków pracy. Fotograf musi umieć znaleźć się w środku świata, który fotografuje – mówi Krystian. Na szczęście jego podopieczni będą mieli ułatwione zadanie i przetarty szlak. Już od kilkunastu sezonów pracuje on nad dokumentem o pienińskich pasterzach. Dzięki temu uczestnicy warsztatów bez problemu obejrzą od kuchni proces powstawania oscypka. Nie oznacza to jednak, że będzie łatwo.
![]() fot. Krystian Bielatowicz: Stada owiec są coraz mniej liczne. Wyrób oryginalnego oscypka okazuje się mniej opłacalny, zastępuje się go wyrobami z krowiego mleka. Aby trafić na prawdziwy, owczy ser, trzeba odnaleźć odpowiednią bacówkę. Taką właśnie jest bacówka w Jaworkach, małej wsi przy granicy ze Słowacją.
data dodania: 12-06-2017
godzina dodania: 09:00
odsłon: 2855
powrót na stronę główną »
![]() Komentarze![]() sortuj według daty: rosnąco | malejąco
Artykuł nie był jeszcze komentowany.
Zostaw swój komentarz właśnie teraz. Zobacz także:![]() Foto-Kurier na weekend: Tomek Michniewicz i Zimbabwe - nieodkryte wyzwanie - pełny artykuł Foto-Kurier 11/13
![]() TEST: Uniwersalny zoom ze stabilizacją - Tamron 35–150 mm f/2,8–4 DI VC OSD TEST FK 8-9/2019 Wybierając się na urlop, czy weekendowy wypad, szczególnie gdy w planach mamy dużo spacerów, próbujemy wziąć ze sobą jak najbardziej uniwersalny sprzęt fotograficzny, żeby ograniczyć dźwiganie. Dobrą propozycją na taki wypad może być Tamron 35–150 mm wybrany przez organizację EISA najlepszym zoomem pod względem jakości do ceny sezonu 2019–2020. Ma on szeroki zakres ogniskowych, dość spory otwór względny przy szerokim kącie i stabilizację obrazu. ![]() Lista skradzionego sprzętu fotograficznego Proclub uruchamia możliwość zgłaszania skradzionego sprzętu. Od dzisiaj, 13.12.2019 r. na stronie serwisu firmy Proclub można zostawić dane skradzionego sprzętu fotograficznego takich producentów jak Canon, Sony, Tamron i Leica. ![]() TEST Nikon Z 6 - przystępniejszy cenowo bezlusterkowiec Nikona - pełny test z Foto-Kuriera 1-2/19 Nikon Z 6 zadebiutował 23 sierpnia 2018 roku, czyli w tym samym dniu co testowany w FK 10/18 Nikon Z 7. Jednak od samego początku było wiadomo, że na debiut sprzedażowy Nikona Z 6 będziemy musieli poczekać do grudnia 2018 roku. Na początku grudnia mieliśmy możliwość wzięcia udziału w warsztatach poświęconych fotografowaniu modelami Z 6 i Z 7 zorganizowanymi w Izraelu i dzięki temu możemy podzielić się z Państwem wrażeniami z obcowania i z fotografowania Nikonem Z 6. W publikowanym teście, tam gdzie to będzie możliwe i gdzie to będzie miało sens, będziemy odnosić się do Sony A7 III - najlepszego aparatu, według organizacji EISA, sezonu 2018-2019 – i oczywiście do Nikona Z 7. Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024 Polityka plików cookies | |