Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydruki

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

foto-kurier.pl
Internet

Góry, owce, pasterze i magia znikającego świata na warsztatach z Akademią Nikona

Jak z amatora fotografii stać się fotoreporterem? Przede wszystkim wyjść z perfekcyjnie oświetlonego studia i poszukać tematów do zdjęć na zewnątrz. Na przykład na górskiej hali i w ciemnej, zadymionej bacówce. Akademia Nikona zaprasza w Pieniny na warsztaty z dokumentalistą Krystianem Bielatowiczem.

 

Owce są źródłem wełny, mleka i mięsa. Do obowiązków juhasa należy całodobowa opieka nad owcami, ich wypasanie, strzyżenie oraz dojenie. Owce strzyżone są dwa razy w roku. Dojenie odbywa się 2 razy dziennie, o 4 rano i o 3 po południu. Z jednego dojenia uzyskuje się 4-5 wiader mleka, każdorazowo towarzyszy temu wyrób oscypka, buncu i żętycy. Oscypki wędzone są 3 dni.  fot. Krystian Bielatowicz

fot. Krystian Bielatowicz: Owce są źródłem wełny, mleka i mięsa. Do obowiązków juhasa należy całodobowa opieka nad owcami, ich wypasanie, strzyżenie oraz dojenie. Owce strzyżone są dwa razy w roku. Dojenie odbywa się 2 razy dziennie, o 4 rano i o 3 po południu. Z jednego dojenia uzyskuje się 4-5 wiader mleka, każdorazowo towarzyszy temu wyrób oscypka, buncu i żętycy. Oscypki wędzone są 3 dni. 

 

 Krystian Bielatowicz

 Krystian Bielatowicz
Fotograf, filmowiec, archeolog. Specjalizuje się w dokumencie fotograficznym i filmowym. Redaktor portalu SzerokiKadr.pl, przez wielu postrzeganego jako najlepszego serwisu o fotografii w Polsce. Realizuje tam wszystkie multimedia, tworząc tym samym jedyne takie miejsce w sieci, z bazą ponad stu wywiadów z najwybitniejszymi polskimi fotografami ze wszystkich dziedzin. W 2009r. stworzył autorskie wideoporadniki o fotografii. Wykładowca Akademii Nikona, ekspert z zakresu fotoreportażu, filmu, street photo i fotoekspedycji. Na swoich warsztatach przeszkolił już ponad tysiąc osób. Zasiadał w jury konkursu Grand Press Photo (2014, 2015) oraz w Ogólnopolskim Konkursie Fotograficznym „Fotomaraton 2015 Szczecin”. Swoje prace prezentował na wystawach w Polsce, Nowym Jorku, Peru. Jego materiały były publikowane w najważniejszych tytułach prasowych, w m.in. National Geographic, Polityce, Newsweeku, Dużym Formacie.

Strony autorskie: www.bielatowicz.com, www.minidoc.pl

 

 

Akademia Nikona
Dobry reportaż powstaje od tygodnia do kilku lat. Im dłużej nad czymś pracujemy, tym jest to lepsze – opowiada Krystian Bielatowicz, wykładowca Akademii Nikona. Intensywny weekend z nim na warsztatach w Pieninach to więc jeszcze za mało, aby wrócić z materiałem dla renomowanego magazynu, ale będzie on najlepszą przepustką do świata profesjonalnej fotografii reportażowej. Kilkuosobowa grupa uzbrojona w lustrzanki i obiektywy odwiedzi juhasów, którzy spędzają pół roku wysoko w górach wśród owiec i ręcznie wyrabiają oscypki. Zanim jednak rozlegnie się pierwszy trzask migawki uczestnicy poznają zasady pracy nad fotoreportażem.

 

Obecne pokolenie juhasów wydaje się być tym ostatnim. Młodzi ludzie nie garną się już do ciężkiej pracy na halach, uciekają do miast. fot. Krystian Bielatowicz

fot. Krystian Bielatowicz: Obecne pokolenie juhasów wydaje się być tym ostatnim. Młodzi ludzie nie garną się już do ciężkiej pracy na halach, uciekają do miast.

 

Fotografowanie osób przy pracy w ich naturalnym otoczeniu różni się od pracy z wynajętymi do sesji modelkami. Równie ważne co umiejętności techniczne jest nawiązanie kontaktu z ludźmi, tak by zabrali fotoreportera w podróż do swojego świata. – Cechami fotografa reportażysty powinny być komunikatywność i otwartość oraz nieograniczone możliwości przystosowania się do warunków pracy. Fotograf musi umieć znaleźć się w środku świata, który fotografuje – mówi Krystian. Na szczęście jego podopieczni będą mieli ułatwione zadanie i przetarty szlak. Już od kilkunastu sezonów pracuje on nad dokumentem o pienińskich pasterzach. Dzięki temu uczestnicy warsztatów bez problemu obejrzą od kuchni proces powstawania oscypka. Nie oznacza to jednak, że będzie łatwo.

 

Stada owiec są coraz mniej liczne. Wyrób oryginalnego oscypka okazuje się mniej opłacalny, zastępuje się go wyrobami z krowiego mleka. Aby trafić na prawdziwy, owczy ser, trzeba odnaleźć odpowiednią bacówkę. Taką właśnie jest bacówka w Jaworkach, małej wsi przy granicy ze Słowacją.  fot. Krystian Bielatowicz

fot. Krystian Bielatowicz: Stada owiec są coraz mniej liczne. Wyrób oryginalnego oscypka okazuje się mniej opłacalny, zastępuje się go wyrobami z krowiego mleka. Aby trafić na prawdziwy, owczy ser, trzeba odnaleźć odpowiednią bacówkę. Taką właśnie jest bacówka w Jaworkach, małej wsi przy granicy ze Słowacją. 

 

ciąg dalszy artykułu na następnej stronie...


 
data dodania: 12-06-2017
 
godzina dodania: 09:00
 
odsłon: 2855
powrót na stronę główną »

fotografia

Komentarze

zostaw komentarz

sortuj według daty: rosnąco | malejąco

Artykuł nie był jeszcze komentowany.
Zostaw swój komentarz właśnie teraz.
powrót na stronę główną »



Zobacz także:

fotografia
Foto-Kurier na weekend: Nepal - fotografia powstaje w głowie - tekst z FK 10/13
fotografia
Foto-Kurier na weekend: Tomek Michniewicz i Zimbabwe - nieodkryte wyzwanie - pełny artykuł Foto-Kurier 11/13
fotografia
Robert Frank: Wyprowadzka – artykuł opublikowany w Foto-Kurierze 2/1995


Zdjęcie miesiąca
Grudzień 2019
zdjęcie miesiąca
© fot. Paweł Biernat


TEST Nikon Z 6 - przystępniejszy cenowo bezlusterkowiec Nikona - pełny test z Foto-Kuriera 1-2/19

Nikon Z 6 zadebiutował 23 sierpnia 2018 roku, czyli w tym samym dniu co testowany w 
FK 10/18 Nikon Z 7. Jednak od samego początku było wiadomo, że na debiut sprzedażowy Nikona Z 6 będziemy musieli poczekać do grudnia 2018 roku. Na początku grudnia mieliśmy możliwość wzięcia udziału w warsztatach poświęconych fotografowaniu modelami Z 6 i Z 7 zorganizowanymi w Izraelu i dzięki temu możemy podzielić się z Państwem wrażeniami z obcowania i z fotografowania Nikonem Z 6. W publikowanym teście, tam gdzie to będzie możliwe i gdzie to będzie miało sens, będziemy odnosić się do Sony A7 III - najlepszego aparatu, według organizacji EISA, sezonu 2018-2019 – i oczywiście do Nikona Z 7.
więcej
 

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |